Nő olajozza a hosszú, barna haját

Ricinusolaj hajra: Pro és kontra érvek szakértőtől

Az elmúlt években már számtalan hajápolási csodaszerbe futhattunk bele, amik érthető módon már elbizonytalanítottak bennünket. Melyik jó ténylegesen? Fontos a természetes összetevő? Mitől lesz valóban fényesebb és több hajunk? Bár a ricinusolajról már többször is hallhattuk, hogy jó, még mindig lehetnek kétségek a fejünkben. Szakértő segít nekünk az aggályaink eloszlatásában.


Az atlantai bőrgyógyász, Dr. Tiffany L. Clay a Marie Claire magazinjának elmagyarázta, hogy ha megnézzük a ricinusolaj molekuláris szerkezetét, láthatjuk, hogy egy hosszú láncú zsírsavval rendelkező glicerinről van szó.

De mit is jelent ez?

Egyszerűen fogalmazva, a zsírsavak kiválóan táplálják a hajhagymákat, ami fényesebb és simább hajkoronát eredményez.

„Bár jelenleg nincsenek olyan klinikai tanulmányok, amelyek bizonyítják, hogy a ricinusolaj gyorsabb hajnövekedést eredményezne, azt tudjuk, hogy a ricinusolaj serkenti a prosztaglandin E2-t, ami az erek tágulását és fokozott keringést okoz, ami segíthet a tüszők stimulálásában"

– mondja Dr. Marcus.

Tehát bár a ricinusolaj önmagában nem gyógyítja meg a hajhullást vagy a haj elvékonyodását, támogathatja a haj egészségét, valamint hosszú távon jobb környezetet biztosíthat a fejbőrnek a haj növekedéséhez és megtartásához.

Ha ricinusolajjal kezeled a hajad fejbőrödet és a hajvégedet, Dr. Clay azt javasolja, hogy a kis mennyiségű olajat melegítsd fel a tenyereddel, és hetente egyszer simítsd végig vele a hajadat a tetejétől az aljáig.

Az is egy működőképes kúra, ha hajmosás előtt, a száraz fejbőrre visszük fel, majd dunsztolva hagyjuk 20 percig hatni, ezután pedig kimossuk.

Azonban, mint minden hajolaj esetében, itt is fontos, hogy kicsiben kezdjük, és legyünk tisztában azzal, hogy a hajunk típusa hogyan reagál az olajos termékekre.

Összegezve:

A ricinusolaj kimutatott előnye, hogy egészségesebbé teszi a hajat, azonban nem képes jobban növeszteni azt.

Nyitókép: Shutterstock