Zenét hallgató férfi, akinek nem tetszik a szám

Hallgass bele a világ legidegesítőbb zeneszámába - ha mersz

Az alábbi számot valószínűleg alig lesz valaki, aki végig fogja hallgatni, két okból kifolyólag: egyrészt, mert 20 perces, másrészt azért, mert ez minden idők legidegesítőbb zenéje, ráadásul direkt.

Az orosz származású, de amerikai állampolgárságúVitaly Komar és Alexander Melamid nem kisebb dologra vállalkoztak 1997-ben, mégpedig arra, hogy megírják minden idők legkellemetlenebb számát. A két férfi korábban már próbálkozott egy olyan projekttel, hogy közvélemény-kutatással felmérték, milyen stílusú festményeket kedvelnek leginkább, illetve legkevésbé az emberek, majd az adatok alapján megfestették a „legkelendőbb” és a „legidegesítőbb” festményeket. Ez lett a People's Choice-sorozat, amiből egy könyvet is kiadtak Painting by Numbers: Komar and Melamid's Scientific Guide to Art címmel, írja a Telex.

A projekttel Komarék akkora sikert értek el, hogy egy galéria tulajdonosa felkereste őket, hogy csináljanak neki egy zenei válogatást. A két alkotóhoz csatlakozott David Sulzer idegtudós, aki Dave Soldier néven zeneszerzőként is dolgozott, főleg klasszikus, jazz és avantgarde vonalon.

Sulzer ötlete volt, Komar és Melamid a festménysorozatuk mintájára nézzék meg közvélemény-kutatás segítségével, mit szeretnek az emberek a legjobban és legkevésbé a zenében, és próbáljanak ezek alapján dalokat írni.

A kutatásban résztvevő 500 ember véleménye alapján ez alapján az alábbi dolgok idegesítik legjobban a zenében az embereket:

  • cowboyzene,
  • skótduda,
  • tangóharmonika,
  • opera,
  • rapzene,
  • gyerekhangok,
  • tuba,
  • dobgép,
  • reklámzenékre hasonlító csilingelés.

Több sem kellett a három férfinek, és egy közel 22 perces számot alkottak, amibe minden benne van a fent említett elemekből. Az eredmény pedig magáért beszél, íme:

A The Most Unwanted Song című számot végül bemutatták New Yorkban, operaénekessel, gyerekkórussal és minden egyébbel, ami a számban szerepelt. Ráaádsul az alkotók nemcsak a dallamot, hanem a dalszöveget is minél idegesítőbb elemekkel tarkították, amelyben politikai kampányszlogenek és a gyerekkórus által megénekelt különböző ünnepek is helyet kaptak (karácsony, ramadan, jom kippur). De ami a legjobb, hogy minden verze az alábbi sorral végződik:

Intézd a teljes vásárlásod a Walmartban!

A közvélemény-kutatásban arról is megkérdezték a résztvevőket, mit szeretnek a zenében leginkább. Ebből kiderült, hogy a hangszerek közül az elektromos és a basszusgitárt, a zongorát és a dobokat, míg a dalszöveg tekintetében a szerelem és a „Céline Dion-os témák a legnépszerűbbek. Komar és Melamid ezekből is készített egy dalt: