Halolaj kapszulák

Igazából nincsenek is egészségügyi előnyei a halolajnak?

A halolaj régóta népszerű táplálékkiegészítő, azonban valós előnyeiről minden tanulmány mást és mást mond. Egy új elemzés azt vizsgálta, hogy a halolaj-kiegészítőkön feltüntetett egészségünkre jótékony hatások mennyire igazak.


Az alaptézis az volt, hogy igaz, hogy van az az elterjedt állítás, hogy a halolaj egészséges, azonban sok termékről hiányoznak az ezt alátámasztó vizsgálati adatok. A tanulmány relevanciáját mutatja az is, hogy a tengerentúlon a felnőttek mintegy 60%-a rendszeresen szed valamilyen étrend-kiegészítőt egészségének és jólétének támogatása érdekében, aminek egyik fő alkotói a halolaj-kiegészítők. Több tanulmány azonban cáfol és szerintük a halolaj-kiegészítőknek nincs hatása a szív- és érrendszeri egészségre.

Mire irányult a tanulmány?

A Healthline szerint a kutatók a forgalomban lévő halolajas étrend-kiegészítők címkéinek adatait vizsgálták. Itt pedig kétféle állítást különböztettek meg: a minősített egészségre és a szerkezetre/funkcióra vonatkozóakat.

A minősített egészségre vonatkozó állítások olyan állítások, amelyek egy étrend-kiegészítőnek a betegségek kezelésében vagy megelőzésében való segítő képességét írják le. Jelenleg két, a szív- és érrendszerrel kapcsolatos minősített egészségügyi állítás létezik a halolajra vonatkozóan: a szívkoszorúér-betegség, illetve a vérnyomás kapcsán.

Ez is érdekes lehet számodra: 5 mítosz a táplálékkiegészítők használatáról, amit el kellene felejtenünk

A szerkezetre/funkcióra vonatkozó állítás pedig egy tápanyag vagy étrendi összetevő szerepét írja le, amely befolyásolhatja az emberi szervezet összetételét. Ezek az állítások nem nyilatkozhatnak arról, hogy a táplálékkiegészítő megelőz, kezel vagy gyógyít-e bármilyen betegséget.

Egy szem halolajFotó: Unsplash/Michele Blackwell

Az értékelt 2819 egyedi halolaj-kiegészítőből 2082 (73,9%) rendelkezett legalább egy egészségre vonatkozó állítással, ezek többsége szerkezetre/funkcióra vonatkozó volt. Továbbá mindössze 399 étrend-kiegészítő (19,2%) használta a másik típusú, minősített állítást: 394 a szívkoszorúér-betegséggel, három a vérnyomással, kettő pedig mindkettővel kapcsolatban.

Ezt is olvasd el! Ez az omega-3-hiány egyik csúnya jele

A halolaj-kiegészítőkre vonatkozó összes egészségre vonatkozó állítás jelentős része (62%) a szív egészségére vonatkozott. A kutatók szerint ez problematikus, mivel:

több klinikai vizsgálat sem mutatott ki szív- és érrendszeri előnyöket a halolaj-kiegészítőkből.

Hozzátették emellett, hogy a szerkezetre/funkcióra vonatkozó állítások elterjedtsége téves információkhoz vezethet a fogyasztók körében. Ezen túl rávilágítottak arra a problémára is, hogy a minőségellenőrök csak a halolaj-kiegészítők címkéit figyelik, a reklámokban vagy más promóciós anyagokban szereplő állításokat viszont már nem, így ott túlzó állításokat kaphatnak az azt nézők.

Annyi biztos, hogy több kutatás kimutatta az egészségügyi előnyöket, de vannak olyan tanulmányok, amik nem bizonyították teljesen a halolaj pozitív hatásait. Minderre pedig Megan Lyons, okleveles klinikai táplálkozási szakértő szerint a megoldás:

ahhoz, hogy egy tápanyag vagy étrend-kiegészítő nagyon konkrét előnyét vagy hátrányát elkülönítsük, a vizsgálatban résztvevőket szigorúan korlátozni és ellenőrizni kellene éveken keresztül, ami nem lehetséges. Konzultáljunk egy gyakorló orvossal, aki személyre szabott útmutatást tud adni a megfelelő étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban.

Nyitókép: Anshu A/Unsplash