c-vitamin, vitamin, bőr, bőrproblémák

7 ok, amiért már ma el kellene kezdened C-vitaminnal kezelned az arcbőröd

Az aszkorbinsavként is ismert C-vitamin, az a vízben oldódó tápanyag, amelynek nagy szerepe van a test, valamint a bőr egészségének megőrzésében. Na, de mégis milyen jótékony hatásai vannak a C-vitamin fogyasztásának? Elmondjuk!

Kutatók megállapították, hogy a bőr egészségére nézve sokkal hatékonyabb a C-vitamin helyi alkalmazása, mint annak fogyasztása, így nem meglepő, hogy számos arctisztítóban, szérumban vagy hidratálóban is fellelhető valamilyen formában a vitamin.

1. Kollagén-bomba

A C-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk elég kollagént termeljen. A kollagén a bőr, a haj, az izmok és az inak felépítéséért is felelős és ez az az anyag, amitől bőrünk rugalmas, fiatalos és sima marad. Az életkor előrehaladásával testünk kollagéntermelése folyamatosan lassul, ami akár a bőr megereszkedéséhez is vezethet. A C-vitamin helyi alkalmazása felgyorsítja a szervezet kollagén-és az elasztintermelését, ezzel segítve megtartani a bőr friss, rugalmas állapotát.

kollag\u00e9n, b\u0151r, sz\u00e9ps\u00e9g\u00e1pol\u00e1s

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

2. Csökkenti a hiperpigmentációt

A hiperpigmentáció egy széleskörben tapasztalt jelenség, amit nagyrészt a napból származó UV-sugarak okoznak. Bár ártalmatlan, az ilyen módon megjelenő sötétebb foltok egyenetlen bőrtónust eredményeznek. A C-vitamin meggátolja a tirozináz enzim termelését, ami a szervezet melanin termeléséért felel, ezzel megelőzve az esetleges hiperpigmentáció kialakulását.

Tetszhet neked: 6 Y generációs szépségtrend, amiből 2023-ban sem tudunk betelni

3. Mérsékli a korai öregedés jeleit

A vitamin helyi alkalmazásával megelőzhető a bőr korai öregedése, amit például az UV-sugaraknak való túlzott kitettség, a dohányzás vagy a környezeti szennyeződések felgyorsítanak. A C-vitamin nemcsak, hogy elősegíti a ráncokat elsimító kollagén termelését, de ezzel együtt segít abban, hogy a szervezet az idő múlásával se veszítsen kollagénszintjéből.

4. Véd a nap által okozott sérülések ellen

Az UVsugárzásnak való kitettség gyököket hozhatnak létre a testben, amik károsíthatják a bőrsejteket és a kollagén lebomlásához vezethetnek. Ez ráncokhoz, a bőr megereszkedéséhez, egyenetlen bőrtónushoz, de akár a hajszálerek megrepedéséhez is vezethez. Szerencsére a C-vitamin védelmet biztosít a nap sugarai ellen, így rendszeres alkalmazásával megelőzhető a fent említett problémák kialakulása.

5. Elősegíti a sebek gyógyulását

A C-vitamin gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kulcsfontosságú szerepet játszik a szövetek regenerálódásában. Megfigyelhető, hogy aki C-vitamin hiányban szenved, annak sokkal lassabban gyógyulnak be a sebei, így mindenképpen érdemes figyelnünk arra, hogy eleget vigyünk be belőle testünkbe.

Ez is érdekelhet: A pitypangnak meglepően csodálatos bőrápolási előnyei vannak - így használd!

nap, v\u00e9delem, le\u00e9g\u00e9s, b\u0151r

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

6. Természetes hidratáló

Elegendő hidratálás nélkül a bőr felső rétege hámlani, viszketni kezdhet. Szerencsére a C-vitamin klinikailag bizonyítottan segít a bőrnek megtartani a vizet, megakadályozva ezzel hogy az túlságosan száraz vagy zsíros legyen.

7. Enyhíti a bőrpírt


A pirosas színű bőr hátterében többféle ok is állhat: ekcéma, rozacea, hormonproblémák vagy egyéb kondíciók. A C-vitamin segítségével viszont ezek az állapotok is mérsékelhetők, ugyanis antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága jó hatással van a bőrpírt okozó tényezők ellen.