Szelfiző lány sárga háttér előtt

Miért tűnik hamisnak a mosolyod a fotókon?

Létezik egy trükk a hamis mosoly megváltoztatására.

Biztos sokan nézegettük már a magunkról készült képeket, és gondoltuk azt, hogy „milyen hamisnak tűnik a mosolyom mindig”. Ez azért van, mert valóban hamis a mosoly. Miért?

Az igazi mosoly nem az arcunkból indul ki, hanem az agyunk érzelmi áramköreiből.

Azonban nem kell magunkat hibáztatni, amiért hamis a mosolyunk, a hunyó Guillaume Duchenne, 19. századi francia orvost, aki felfedezte, hogy valójában kétféle mosoly létezik.

Először is, vannak a valódi mosolyok, amelyek a boldogság és az öröm érzéséből fakadnak. Bár ezek legszembetűnőbb jellemzője, hogy a száj sarkai felfelé fordulnak, ezek nem csak a szánkat érintik. Az agyunkat is arra késztetik, hogy összehúzza a szem körüli bizonyos izmot, az orbicularis oculi-t, ami miatt a szemünk szélei ráncolódnak. Ezt nevezzük Duchenne-mosolyoknak.

Érdekes módon egy nemrég készült tanulmány azt találta, hogy az arcunk (valójában az agyunk) alkalmazkodott a sok maszkviseléshez, és amikor a szánkat eltakarjuk, a szemizmok jobban bekapcsolódnak, hogy jobban mutassák a mosolyunkat.

A második típus (a nem-Duchenne mosolyok) egyszerűen a szánk mozgását jelenti. Itt a szemek nem vesznek részt a műveletben. Ezt gyakran udvariasságból tesszük, vagy amikor valaki lefényképez minket, és azt mondja, hogy „mosolyogjunk” vagy „mondjuk, hogy csíz”. Vagyis, a mosolyunk azért tűnik hamisnak, mert valóban az.

De annak ellenére, hogy a szem körüli ráncok a természetes mosoly részei, egyesek nem szeretik ezeknek a ráncoknak a megjelenését, és úgy döntenek, hogy bizonyos arcizmokat megbénító idegméreg befecskendezésével eltüntetik őket. Ez a botox. Legyünk azonban óvatosak ezzel a megközelítéssel.

Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a botox után "a páciensek fiatalabbnak tűntek, bár nem vonzóbbnak. Még ha egy kis ráncosodással is jár a szemünk körül, az őszinte mosolyt vonzóbbnak találjuk.

Hogyan hasznosíthatjuk ezt az információt, hogy fotogénebbek legyünk? Ne a szánk mozgására koncentráljunk, hanem kezdjük inkább az agyunk érzelmi tevékenységének megváltoztatásával. Próbáljuk meg az őszinte örömöt vagy humort keresni a szituációban.

Ne erőltessük magunkra a mosolyt, engedjük meg magunknak, hogy mosolyogjunk. Gondoljunk arra, hogy milyen szórakoztatóak azok az emberek, akikkel együtt vagyunk vagy az esemény, amelyen részt veszünk. Nevessünk a fotóson, amikor az a kamerával futkos össze-vissza és babrál vele. Vagy egyszerűen nevessünk magunkon és azon, hogy milyen abszurd és nehéz természetesnek tűnni.

Az érzelmeink megváltoztatása megváltoztatja az agyat is. És ha az érzelmek valódiak, a mosolyunk sem lesz hamis.