Karját krémező nő

Hámló bőrfoltok? Így szabadulj meg tőlük a puha, sima bőrért

A hámló bőr csúnya és kellemetlen probléma lehet, melynek számos oka lehet.


A pikkelyes bőrfoltok okai

A pikkelyes bőrfoltoknak több lehetséges oka van, ezért érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, ha ilyen problémával küzdünk. Az alábbiakban az öt leggyakoribb okot gyűjtöttük össze.

A kinézetük a kiváltó ok alapján változó, de összességében fehér és hámló megjelenésűek, de az alatta lévő bőr irritált és vörös lehet.

1. Száraz bőr

Bár a hámló foltok különbözhetnek az egyszerű szárazságtól, mégis számos átfedés van a két probléma között. A legtöbb esetben a hámló bőrt a szárazság vagy a nedvességhiány okozza. A pikkelyes bőr gyakran a barrier sérülésének eredménye. Ha a bőrgát sérül, a nedvességmegtartó képessége sérül, ami hámló vagy hámló megjelenéshez vezet.

2. Ekcéma vagy atópiás dermatitis

Ez egy gyulladásos állapot, amikor a bőr felső rétegének gyulladása miatt az hámlik és vörösnek tűnik. Kérges foltok formájában is jelentkezhet, és kezeletlenül hagyva a bőr repedezését és vérzését okozhatja. Az ekcéma esetében gyakran külső tényezők, például szappanok és irritáló illatanyagok is kiváltó okok lehetnek.

3. Pikkelysömör (pszoriázis)

A pikkelysömör olyan gyulladásos állapot, melynél a bőr felső rétege valójában vastagabb. Olyan gyorsan növekszik, hogy nincs ideje normálisan levedleni, és rózsaszín vagy vörös, ezüstös pikkelyű bőrfelületeket hoz létre.

4. Seborrheás dermatitis

A hétköznapi nevén korpásodás a fejbőrön hámló bőrt okozhat, amely pelyhek formájában jelenik meg. A probléma hátterében itt is gyulladás áll, mely a testünkben természetesen előforduló élesztőgombákra adott reakció, és gyakran a szőrtüsző körül összpontosul, ami hámló, kissé zsírosnak tűnő foltokhoz vezet.

5. Aktinikus keratózis

A laphámrák előfutárként ismert aktinikus keratózis az UV-kitettség és a károsodás okozza. Vastag, pikkelyes vagy foltos bőrként jelenhet meg, amely enyhén rózsaszínű lehet. Az aktinikus keratózisok gyakran vezethetnek bőrrákhoz, ezért különösen fontos, hogy minél előbb kivizsgáltassuk a problémát.

Kezelés

Az első lépés, hogy a nedvességet visszazárjuk a bőrbe. Érdemes sűrű, illatanyagmentes krémeket használni, mely kifejezetten jó kiindulópont, ha azt gondoljuk, hogy a probléma oka a száraz bőr vagy nagyon enyhe atópiás dermatitisz. Emellett a gyengéd hámlasztás is hasznos lehet.

Míg egyes pikkelyes bőrfoltok otthon is kezelhetők, sok esetben speciális kezelésre van szükség a konkrét okok kezelése érdekében. A seborrheás dermatitis esetében például a hidratálás nem sokat segít, mivel a gyulladást okozó élesztőgombát kell kezelni, míg ekcéma esetén gyakran felírt helyi vagy szájon át szedhető szteroidokat szoktak javasolni a bőrgyógyászok, az aktinikus keratózis esetén pedig mindenképpen bőrgyógyász vizsgálatára van szükség.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock