Egy nő mérőszalaggal méri a hasát

A rossz alvási szokások sokkal több hasi zsírt eredményeznek

Ha még egy okot keresel a megfelelő alvási szokások kialakítására, akkor el kell mondanunk, hogy egy friss kutatás szerint sokkal több zsír termelődhet a has környékén azoknál az embereknél, akik rendszeresen nem alszanak eleget. Alábbi cikkünkben ennek okairól és a tesztekről beszélünk.


A megfelelő alvási rutin nagyon sok szempontból hasznos az immunrendszer és az általános mentális egészség szempontjából. Többek között fontos a memória karban tartásához, a szervezet megfelelő hidratáltságának megőrzése miatt, valamint a demencia elleni védelem és számos más mentális és fizikai egészségügyi indokért is.

Mindezek mellett egy friss kutatás bebizonyította, hogy a rendszertelen pihenés nagyon sok és egészségtelen hasi zsírt eredményez. Míg normál esetben az extra réteg a bőr alatt gyülemlik fel, addig az alvás hiánya miatt felhalmozódó típus sokkal mélyebbre, a zsigeri területekbe, a szervek köré rakódik le, mely sok egészségügyi problémát okozhat.

Egy f\u00e9rfi kimer\u00fclten \u00fcl a nappalij\u00e1ban

Fotó: Unsplash/christopher lemercier

A kísérletben kezdetben 12 egészséges, nem elhízott önkéntest tanulmányoztak 21 napon keresztül. Köztük az alváshiányos résztvevők hasi zsírfelülete 9, míg a zsigeri terület 11 százalékkal növekedett az elegendő pihenés hiánya miatt.

„Fontos, hogy bár a regeneráló alvás alatt csökkent a kalóriabevitel és a testsúly, a zsigeri zsír továbbra is növekedett. Ez arra utal, hogy a nem megfelelő alvás a zsigeri zsírlerakódás eddig fel nem ismert kiváltó oka, és hogy a felzárkózó alvás, legalábbis rövid távon, nem fordítja vissza a zsigeri zsír felhalmozódását"

— olvashatjuk Virend Somers kardiológus szavait a ScienceAlert cikkében.

A tanulmány során az alanyokat két csoportba osztották. Az egyik társaság napi szinten 9, míg a másik csupán 4 órát aludhatott. Három hónap múlva megismételték a méréseket, mely során az emberek csapatot is cseréltek. A kevesebbet alvók átlagosan 300 kalóriával többet fogyasztottak, valamint 13 százalékkal több fehérjét és 17 százalékkal több zsírt vittek be.

Egy n\u0151 egy fotelben pr\u00f3b\u00e1l aludni

Fotó: Unsplash/Dmitry Schemelev

A szakértők azt is megállapították, hogy ez az extra zsír a mérlegen nem jelzett látványos eredményeket, vagy eltérést a korábbiakhoz képest, ellenben a CT-vizsgálatok rámutattak a sötét valóságra. Mivel ez egy látásra nem észrevehető mellékhatása a kialvatlanságnak, így sokkal veszélyesebb az egészségre nézve.


Nyitókép: Unsplash/Fuu J