„Tudatosság" felirat egy ablakban

Kiderült, hogy tényleg van hatodik érzékünk, de nem arra használjuk, mint a horrorfilmekben

A misztikus hatodik érzékünk figyelmeztet minket arra, hogy valamelyik belső szervünk rosszul működik, vagy valamit pótolnunk kell a szervezetünkben. Ha figyelünk ezekre a jelekre, akkor akár a mentális problémák kialakulását is megelőzhetjük. Kutatók azt vizsgálták, hogy ez a folyamat különbözik-e férfiak és nők között.


Mindenki ismeri az öt alapvető érzéket: a látást, a szaglást, a tapintást, az ízlelést és a hallást. Ezek mellett viszont van egy hatodik is, ami nagyon kevés figyelmet kap. Ezt interocepciónak nevezik, és a testünk belső jeleit továbbítja számunkra. Ennek az érzéknek köszönhetően nyúlunk a víz után, ha szomjasnak érezzük magunkat, és emiatt tudjuk, hogy le akarjuk venni a pulcsinkat, amennyiben túl meleg van a szobában.

Annak ellenére, hogy nagyon fontos szerepe van az egészségünk megőrzése szempontjából, hihetetlenül kevés információnk van a témával kapcsolatban. Egy kutatócsoport most azt vizsgálta, hogy a nők és a férfiak vajon eltérően érzékelik-e ezeket a jeleket.

A tanulmány folyamán 93 olyan vizsgálat adatait kombináltuk, amelyek az interocepciót figyelték két nem esetében. Ezekben a szituációkban azt figyelték az alanyoknál, hogyan érzékelik a szív, a tüdő és a gyomor jeleit különböző feladatok során. Volt, ahol a szívverésüket kellett megszámolniuk, máshol pedig a pislákoló lámpa fényét kellett felismerniük.

Az eredmények szerint az interocepció valóban különbözik a férfiak és a nők között. A lányok a szívre, valamint bizonyos mértékig a tüdőre összpontosító feladatokban szignifikánsan kevésbé voltak pontosak a fiúkhoz képest.

Egy n\u0151 csukott szemmel im\u00e1dkozik

Fotó: Unsplash/Ben White

Az eredményektől azt várják, hogy rávilágítsanak, miért gyakoribbak a mentális problémák pubertás kortól nők esetében, mint férfiaknál. Ennek több magyarázata is lehet, például a genetika, a hormonok, a személyiség, a stressz vagy a gyermekkori traumák. Az információk tudatában személyre szabottabb kezelésekkel lehet segíteni a szorongással, vagy akár depresszióval küzdő személyeken.

Míg az új tanulmányok szerint az interocepció javíthatja a mentális egészséget, viszont arra is utalnak, hogy a férfiak jobban alkalmazzák ezeket a jeleket érzelmeik feldolgozásakor. Bár már tudjuk, hogy ezek a különbségek léteznek, az továbbra is egy rejtély, hogy mi okozza ezt a jelenséget.


Nyitókép: Unsplash/Lesly Juarez

Forrás: ScienceAlert