A feleség vagy a férj boldogsága számít jobban a házasságban?

A feleség vagy a férj boldogsága számít jobban a házasságban?

Egy új tanulmány segítségével sikerült megállapítani, hogy melyik házastárs boldogsága a fontosabb a házassági elégedettség szempontjából.


Ha a feleség boldog a párkapcsolatban, akkor a férj is boldogabb, teljesen függetlenül attól, hogy mit érez a házassággal kapcsolatban.

A házasság minősége szempontjából úgy tűnik, hogy a feleség boldogsága fontosabb, mint a férjé.

A következtetés a Journal of Marriage and Family folyóiratban megjelent tanulmányból származik, amely az idősebb felnőttek házassági elégedettségét és boldogságát vizsgálta.

Deborah Carr professzor, a tanulmány szerzője a következőket mondta:

„Szerintem ez abból adódik, hogy ha egy feleség elégedett a házasságával, akkor hajlamos sokkal többet tenni a férjéért, ami pozitív hatással van az életére.
A férfiak általában kevésbé beszélnek a kapcsolatukról, és előfordulhat, hogy a házassági boldogtalanságuk oka csupán a feleségük boldogtalansága.”

Csaknem 400 pár vett részt a kutatásban, akiktől olyan kérdésekre várták a választ, mint például:

  • Mennyit veszekednek?
  • Mennyire mennek egymás agyára?
  • Megbecsülik-e a házasságukat?
  • Mennyire érzik magukat megértve?

A párok naplót is vezettek, amelyben részletezték, hogy mikor érezték magukat boldognak.

A feleség boldogságának fontossága mellett a kutatók azt is megállapították, hogy a feleségek kevésbé voltak boldogok, amikor férjük beteg volt, de a férj boldogsága nem csökkent a feleség betegsége miatt.

Végül a kutatók megvizsgálták a házasságok általános minőségét és arra jutottak, hogy összességében a férjek valamivel boldogabbak voltak a házasságukkal, mint a feleségek.

Nyitókép: Unsplash