Nő szomorúan ül a kanapén, háttérben fehér pólós férfi

4 jel arra, hogy a párkapcsolatod már menthetetlen

Szinte varázslatos, amikor egy rengeteg problémával küzdő pár visszasegíti egymást a szakítás széléről, hogy újból egymást támogatva folytassák közös életüket. Azonban akadnak olyan párok, akiknek nem sikerül visszajönni a szakadék széléről.


De mik az egyértelmű jelei annak, hogy a párkapcsolat már menthetetlenül tönkrement? Érdemes ezekre odafigyelni.

Irreális elvárások egymással szemben

Vannak, akik ragaszkodnak a tökéletes kapcsolat idealizált elképzeléseihez, és dühösek vagy reményvesztettek lesznek, amikor kiderül, hogy partnerük csupán ember, aki nem hibátlan.

Azok, akik makacsul ragaszkodnak a kapcsolat tökéletességének eléréséhez, ahhoz, hogy soha ne legyen veszekedés, vagy csalódottság, sok lehetőséget kihagynak, hogy boldogságot találjanak egy tökéletlen, de szeretetteljes kapcsolatban.

Ezek a kapcsolatok halálra vannak ítélve, már a kezdetektől fogva.

Konfliktus hiánya

A kudarcra ítélt kapcsolatnak ez a jele meglepheti azokat, akik azt hiszik, hogy a veszekedés a baj állandó jele egy kapcsolatban. A konfliktusok és a harcok hiánya azonban az érzelmi elszakadás és a konfliktusok megoldásához való reménytelenség jele lehet. A harag és a neheztelés ilyenkor mélyre kerül az emberben, aztán időnként felbukkanhat, vagy tovább forrong mélyen belül és felhalmozódnak a megoldatlan érzések. Ahelyett, hogy fejlődne a páros és a kapcsolat, marad a közömbösség.

Függőség

A partner függőségéből fakadó kapcsolati problémák megoldásának nehézsége sok kapcsolatra nézve végzetet jelenthet. Az ígéretek, az árulások és a túl gyakran meghiúsult remények alááshatják a szerelmet és a kapcsolat működését. Bár nem minden függővel kötött házasság végződik válással vagy elhidegüléssel, mindenfajta kényszeres viselkedés – nemcsak a kábítószer használat és az alkoholizmus, hanem a szerencsejáték, a túlköltekezés vagy a sorozatos hűtlenség is – komoly kihívást jelenthet a kapcsolat túlélése szempontjából.

Szeretet és hála hiánya

Egyes párok inkább szobatársakká válnak, mint házastársakká, és felhagynak az apró, de jelentős kötődési szokásokkal – kézfogással, érintéssel, ölelkezéssel, vagy akár a csókolózással. Sokszor már nem találnak közös vicceket, örömöt a hétköznapi életben. A hála hiánya megnyilvánulhat az állandó kritikában, hibáztatásban és a másik hiányosságaira való emlékeztetésben.

Az egészséges kapcsolatokban élő partnerek biztonságban érzik magukat egymással, és a másik pozitív megítélése erősíti őket. Ha a hangsúlyt a partner pozitív tulajdonságaira helyezzük, és hálásnak érezzük magunkat azért, hogy ez a személy – bármilyen tökéletlen is – a mi párunk, az hihetetlen változást hozhat az életünkbe.