idősebb nő portörlővel

A házimunka javíthatja az egészséget időskorban

Egy friss tanulmány szerint a házimunka segíthet megelőzni a betegségeket és az eleséseket, bár más szakértők óvatosságra intenek.

Bár a házimunka egy része húzósnak tűnhet, a kutatók szerint az olyan feladatok, mint a portörlés, a padlósúrolás vagy az ablakmosás, segíthetnek a felnőtteknek abban, hogy idős korukig egészségesek maradjanak. A BMJ Open nevű folyóiratban egy szingapúri kutatócsoport elmondta, hogy a rendszeres testmozgás „javítja a fizikai és mentális egészséget, mérsékeli a krónikus betegségek kockázatait és hatásait, valamint csökkenti az idősek elesését, mozgásképtelenségét, kiszolgáltatottságát és halálozását", idézi a Guardian.

A kutatók véletlenszerűen toboroztak felnőtteket a szingapúri Yishun városából, és kognitív funkcióteszteket, valamint olyan tevékenységeket végeztettek velük, melyekkel felmérték fizikai képességeiket (például, hogy a lehető leggyorsabban álljanak fel egy székből).

A résztvevőket a fizikai aktivitásuk szintjéről is megkérdezték, beleértve a könnyű házimunka (például portörlés) és a nehezebbek (padlósúrolás) mennyiségét, és felmérték az elesések kockázatát olyan feladatok alapján, mint a térdnyújtás ereje.

A vizsgálatban 249 21 és 64 év közötti, valamint 240 65 és 90 év közötti személy vett részt. A legtöbb kísérleti személy nő volt, akik arról számoltak be, hogy nagy mennyiségű nehéz vagy könnyű házimunkát végeznek.

Az olyan tényezők figyelembevétele után, mint az életkor, a nem és az elvégzett könnyű házimunka mennyisége, a kutatócsoport azt találta, hogy a kognitív, valamint figyelem képességet mérő tesztek pontszámai 8, illetve 14 százalékkal voltak magasabbak azoknál az idősebb felnőtteknél, akik nagy mennyiségű, átlagosan heti 131 perc nehéz házimunkát végeztek.

A nagy mennyiségű nehéz házimunkáról beszámoló idősebb felnőttek székből felállós ideje alacsonyabb volt, és az esés kockázata is kisebb volt.

A kutatók azt is megállapították, hogy a kognitív pontszámok öt százalékkal magasabbak voltak azoknál az idősebb felnőtteknél, akik magas szintű könnyű házimunkáról számoltak be – ez átlagosan heti 902 percet jelentett, és a memória pontszámuk is magasabb volt, mint azoknál, akik ugyanezen típusú feladatokat alacsonyabb szinten, átlagosan 89 percen át végezték hetente.

A szakértők szerint a hasonló eredmények hiánya a fiatalabb felnőtteknél a magasabb iskolai végzettségből adódhatott – amely magasabb kiindulási kognitív funkcióval és lassabb kognitív hanyatlással, valamint magasabb funkcionális képességekkel jár, mint az idősebb felnőtteké.

Gill Livingston, a University College London idősek pszichiátriájának professzora, aki nem vett részt a munkában, azt gondolja, hogy bár a tanulmány érdekes volt, nem sok értelme van, mivel azonak az embereknek, akik nincsenek olyan jól, kevesebb házimunkát kell végezniük.

„A tanácsnak annak kellene lennie, hogy a házimunka jó gyakorlat lehet, jót tesz a szívnek és az agynak. Ebből a tanulmányból nem vonhatunk le olyan következtetést azonban, hogy kifejezetten védő hatású"

– mondta.

Nyitókép: Shutterstock / Roman Samborskyi