Jeges vízben fürdő nő

A hideg vizes terápia többet árthat, mint használ

Sokan hetente vagy akár naponta gyakorolják a hideg vizes merülést abban a hitben, hogy jót tesz a mentális és fizikai egészségüknek. Azonban ez nem biztos, hogy olyan jót tesz.

A hideg vizes terápia akár szabadtéri úszás formájában – tavakban, folyókban vagy az óceánban –, hideg zuhanyozás vagy akár jégfürdő formájában is alkalmazható. A sportolók egy ideje már használják az izomfájdalom csökkentésére és a regenerálódási idő felgyorsítására, egyesek általában edzés után körülbelül tíz percet töltenek a 10-15 °C-os hideg vízben.

A hideg vizet a depresszió, a fájdalom és a migrén tüneteinek kezelésére is használják. Számos beszámoló szól arról, hogy a hideg vizes terápia hogyan változtatta meg az életeket, gyógyította meg a megtört szíveket, és segített az embereknek a nehéz időkben. Bár számos tanulmány kimutatta a jégfürdőhöz és az edzés utáni regenerálódáshoz kapcsolódó előnyöket, egy 2014-es kutatás szerint itt placebohatásról lehet szó.

A hideg vizes terápia vagy a szabadtéri úszás lehetséges előnyeivel kapcsolatos kutatások valóban még csak a kezdeti szakaszban vannak, de az egyértelmű, hogy a hideg vízben való elmerülés potenciálisan káros hatással lehet az emberi szervezetre.

Kockázatok

Bármilyen terápiás célú tevékenység esetében a minimális követelmény az, hogy ne okozzon kárt. A hideg vízről azonban ez nem mondható el, mivel számos kockázattal jár.

A tudomány jelenleg nem támasztja alá, amely teljes mértékben alátámasztaná a hideg vizet mint terápiát, és még nem tudni, hogy van-e egy bizonyos időtartam vagy hőmérséklet, amely a legjobban működik. Azt azonban tudjuk, hogy a kevesebb határozottan több, ha hideg vízben való elmerülésről van szó. Más szóval, ha hidegebb vízbe megyünk, vagy hosszabb ideig maradunk benne, az nem tesz jobbat, sőt, épp az ellenkező hatást érheti el.

Úgy tűnhet, hogy a hideg vizes terápia esetében a zuhany és a fürdő kevésbé veszélyes megoldás, mivel a nyílt vízzel szemben jobban szabályozható a hőmérséklet és a kezelési idő. A zuhanyok és jégfürdők azonban a hidegebb hőmérséklet miatt, amelyet elérhetnek, valamint a vízbe merülés magányos jellege miatt még mindig jelentős kockázatot jelentenek.

A hideg vízben való elmerüléssel kapcsolatos egyik kevéssé ismert probléma az úgynevezett nem fagyás okozta sérülés. Amikor hidegnek vagyunk kitéve, normális, hogy a kezek és a lábak nagyon hidegnek vagy zsibbadtnak érzik magukat, és újra felmelegedéskor bizsereghetnek vagy fájdalmasak lehetnek.

A legtöbb embernél ezek a tünetek átmeneti jellegűek, és néhány percen belül visszatérnek a normális érzések. A nem fagyási okozta sérülésben szenvedők esetében azonban ezek a tünetek (fájdalom, megváltozott érzékelés és hidegérzékenység) az ideg- és érkárosodás miatt az érintett területeken akár évekig is fennmaradhatnak.

Ezt a betegséget a hidegnek és a nedvességnek való tartós kitettség okozza, mint amilyen a háborúk során a lövészárkokban tapasztalható, innen ered a „lövészárok-láb” becenév. Nem csak a katonák hajlamosak rá, de a közelmúltban a durván alvók és a vízi sportokat űzők körében is jelentettek eseteket.

Egy másik kérdés, hogy nem ismert, hogy a hideg vízben való elmerülés és a nem fagyasztó hideg sérülések esetében milyen hideg a túl hideg. Abban is sok különbség van, ahogyan az egyes testek reagálnak a hűtésre.

Az afrikai és karibi származásúak például hajlamosabbak a nem fagyás okozta sérülésekre, így a hidegnek való kitettség kockázata az egyes emberek között eltérő lesz.

Biztató azonban, hogy egy 2020-as, hideg vízben úszókkal végzett tanulmány szerint, bár a hidegre érzékenyek lehetnek, ez nem járt együtt a bőrben lévő erek károsodásával.

Ha tehát szeretnénk kipróbálni a hideg vizes terápiát, íme néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni:

  • Előzetesen egyeztessünk háziorvosunkkal, hogy ez biztonságos-e a számunkra
  • Győződjünk meg róla, hogy nem egyedül vagyunk és a víz biztonságos – ha a szabadban vagyunk, vegyük figyelembe az árapályokat, az áramlatokat, a hullámokat, a víz alatti akadályokat és a szennyezést
  • Tervezzük meg, hogyan fogunk biztonságosan be- és kiszállni a vízbe (hidegben az izmok nem működnek olyan jól, és előfordulhat, hogy nem érezzük a kezünket és a lábunkat)
  • Legyen nálunk törölköző, meleg ruha, forró ital, amit azonnal fel tudunk venni, ha kijöttünk a vízből arról, valamint olyan hely közelében legyünk, ami fedett és meleg. Ne vezessünk vagy biciklizzünk, amíg teljesen fel nem melegedtünk
  • Csak rövid ideig tartózkodjunk hideg vízben, és menjünk ki, mielőtt zsibbadást, fájdalmat vagy reszketést tapasztalnánk.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock