Zuhanyzó nő

Jót tesz a hideg zuhany? 5 egészségügyi előny, amiről tudnod kell

Talán nem hangzik olyan csábítóan, de a hideg zuhany mentális és fizikai egészségügyi előnyökkel járhat.

Mi az a hidegterápia?

A hidegterápia vagy krioterápia olyan dolgokat foglal magában, mint a hideg zuhany, a hideg levegős testkamrák és a hideg vízbe való teljes testmerítés.

A krioterápia definíciója a szövetek hőmérsékletének csökkentése a testből történő hőelvonás révén, amikor veszünk valamit, ami hideg, és azt a meleg testre helyezzük, és így a hőmérséklet a melegről a hidegre változik”

– magyarázza Susan Kwiecien, a New York-i Nicholas Institute of Sports Medicine and Athletic Trauma klinikai kutatásvezetője.

A hideg zuhany többféleképpen is jótékony hatással lehet az egészségre:

1. Fokozza az éberséget

„Tudjuk, hogy a hideg víz serkenti a hidegsokk-reakciót és a stresszhormonok felszabadulását, amelyek felkészítik a szervezetet a "harcra vagy menekülésre”

– mondja Mike Tipton, at egyesült királyságbeli Portsmouthi Egyetem Extrém Környezetek Laboratóriumának professzora.

Egy nem szakértői vizsgálat kimutatta, hogy azok az emberek, akik öt percre hideg vízbe merítették a testüket (a fejük kivételével), arról számoltak be, hogy lelkesebbnek, aktívabbnak és éberebbnek érezték magukat.

„De a kutatások annyira korlátozottak, hogy tényleg nincs semmi, amiből biztosan ki lehetne mondani, hogy igen – de az anekdotikus bizonyítékok ebben az esetben rendben vannak”

– mondja Kwiecien.

2. Alacsonyabb gyulladás

„Az állatkísérletes irodalom azt mutatja, hogy ha helyesen alkalmazzák, a krioterápia az anyagcsere csökkentésével csökkentheti a gyulladást. A gyulladást azért szeretnénk csökkenteni, mert egy sérülés vagy edzés után a szervezetünk gyulladásos folyamaton megy keresztül. A gyulladás egyszerre jó és rossz, és a krioterápia lényege, hogy csökkentse a rossz gyulladás mennyiségét, hogy a jó gyulladás hamarabb bekövetkezhessen”

– mondja Kwiecien.

Az idő azonban nagyon fontos, minél korábban tudja alkalmazni a hidegterápiát, annál valószínűbb, hogy az segít.

„A gyulladásos folyamat azonnal lezajlik. Lehet, hogy még nem is érzed, de már zajlik a szervezetedben, és ha túl sokáig vársz a kezdeti gyulladásos szakasz után, a krioterápia nem fog hatni.”

3. Enyhíti a fájdalmat

Egy 22 tanulmányt vizsgáló 2021-es áttekintés megállapította, hogy a krioterápia rendszeres alkalmazása alacsony kockázatú módja lehet a krónikus fájdalom enyhítésének. A hideg hőmérsékletnek való kitettség segíthet csökkenteni a gyulladást, az idegi átvitelt és az oxidatív stresszt, melyek mind hozzájárulhatnak a fájdalomhoz.

4. A mentális egészség támogatása

A hidegzuhanyok és a krioterápia általában nem helyettesítik a verbális terápiát vagy a mentális problémák kezelésére esetleg szedett vényköteles gyógyszereket, de egyes kutatások szerint hatékony kiegészítő kezelést jelenthetnek. Egy tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik 10 krioterápiás kezelésen vettek részt, csökkentek a depressziós tünetek, javult a hangulat és az életminőség.

5. Javítja az immunitást 

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik meleg vízzel kezdték és hideg vízzel fejezték be a zuhanyozást, 29%-kal kevesebb napot hiányoztak a munkahelyükről betegség miatt, annak ellenére, hogy ugyanannyi napot voltak betegek, mint azok, akik csak meleg vízzel zuhanyoztak. Ez arra utal, hogy talán kevésbé voltak súlyosak a tüneteik, de a tudósok nem biztosak abban, hogy pontosan milyen mechanizmus révén erősítheti a hidegterápia az immunrendszert.

A hideg zuhanyzás nem veszélytelen, de ha az emberek megpróbálják túllépni a határaikat azon, amit a mindennapokban megszoktak, az nem biztonságos, mondja Kwiecien.

„Sokkot jelent a szervezet számára. Megemeli a pulzusszámot abban a pillanatban, amikor a meleg vízről a jéghideg vízre változik a kitettség.”

Érdemes az alábbi biztonsági tippeket megfogadni, mielőtt a hidegre állítanánk a zuhanyt:

  • Vizsgáltassuk meg az egészségünket: Ez különösen fontos, ha szív- és érrendszeri problémáink, perifériás érrendszeri problémáink (például sérülések vagy Reynaud-szindróma), légzőszervi panaszaink, idegrendszeri rendellenességeink vagy egyéb, a betegséggel kapcsolatos társbetegségeink vannak.
  • Igyunk vizet: Hacsak nincs olyan egészségügyi állapotunk, ami miatt korlátoznunk kellene a folyadékbevitelt (például szívelégtelenség esetén), fontos, hogy hidratáltak maradjunk a hideg zuhany előtt és után.
  • Fokozatosság: Ne kényszerítsük magunkat arra, hogy 10 percig álljunk a hideg vízben, kezdjük a zuhanyzást meleg vízzel, és az utolsó egy perceben lassan kapcsoljuk hidegre a vizet. Ez segít hozzászoktatni a testünket a hűvösebb hőmérséklethez.

(Good House Keeping)

Nyitókép: Shutterstock