Nő zuhanyzás közben

Ezért tilos zuhanyozni zivatar idején!

Bár idén az augusztus hónapot eddig megúsztuk szárazon, a nyár vége zivataroktól és viharoktól hangos időszak szokott lenni. A következő napokban és hetekben számíthatunk is néhol viharokra, így fontos beszélni arról, hogy miket tilos csinálni zivatarok idején.


Persze azt gondoljuk, hogy irtó kicsi az esélye annak, hogy villámcsapás érjen minket, azért fontos tudni, hogyan kell biztonságosan létezni zivatarok idején. Világszerte évente körülbelül 24 000 ember hal meg villámcsapás következtében, és további 240 000 ember megsérül, ezért sem érdemes játszani a viharral.

A legtöbb ember ismeri az alapvető zivatarbiztonságot, például azt, hogy kerülni kell a fák alatt, ablak közelében való tartózkodást, illetve azt is sokan tudják, hogy nem szabad vezetékes telefonon beszélgetni ilyenkor.

De azt is tudtad, hogy zivatar idején kerülni kell a zuhanyozást, fürdést és a mosogatást?

Ahhoz, hogy megértsük, miért, először érdemes többet tudnunk a zivatarok működéséről.

Két alapvető elem okozza a zivatar virágzását: a nedvesség és a felszálló meleg levegő, amelyek természetesen kéz a kézben járnak a nyárral. A magas hőmérséklet és páratartalom nagy mennyiségű nedves levegőt hoz létre, amely a légkörbe emelkedik, ahol zivatar alakulhat ki.

A felhők víz és jégcseppek millióit tartalmazzák, amik kölcsönhatása villámláshoz vezet. A felszálló vízcseppek összeütköznek a lehulló jégcseppekkel, negatív töltést adnak át, és pozitív töltéssel hagyják el magukat. Ahogy a zivatarfelhők a Föld felett mozognak, ellentétes töltést generálnak a talajban, és ez vonzza a villámlást a talaj felé. A zivatar egyensúlyba akarja hozni a töltéseit, és ezt a pozitív és negatív régiók közötti kisüléssel teszi.

Ennek a kisülésnek az útja általában a legkisebb ellenállású, így a vezetőbb dolgok (például a fém) nagyobb valószínűséggel ütköznek vihar közben.

A leghasznosabb tanács zivatar esetén: Ha dörög és villámlik, akkor menj be a lakásba. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ott teljes biztonságban vagy a vihartól, ugyanis vannak olyan benti tevékenységek, amelyek majdnem olyan kockázatosak lehetnek, mint a viharban kint maradni.

Az olyan dolgok, mint például a fémhuzalok vagy a víz a csövekben, kényelmes vezető utat biztosítanak az elektromos áramnak, hogy a földre csapódjanak.

A zuhany mindkét dolgot biztosítja (víz és fém), így ideális út az elektromos áram számára.

Így sajnos a kellemes, pihentető zuhanyzásból valami sokkal kevésbé mókás élmény válhat. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja nyomatékosan arra szólítja fel az embereket, hogy zivatar idején kerüljenek minden vízalapú tevékenységet – még a mosogatást is – a veszély kockázatának csökkentése érdekében.

Ha maximálisan óvni szeretnénk magunkat, akkor még ezekre a dolgokra érdemes odafigyelnünk:

  • Ne támaszkodjunk betonfalnak
  • Kerüljük a konnektorba csatlakoztatott eszközök használatát
  • Fél órával az utolsó mennydörgés hallatán már biztonságos visszatérni a vihar előtti cselekvésekhez

Nyitókép: Shutterstock
SciencAlert