Zuhanyzó nő, türkiz háttér előtt

A hideg zuhany segíthet a pattanásokon?

A közösségi médiát legújabban ostromló bőrtisztító trend a hideg zuhanyzás. A „hideg zuhany pattanásokra” elnevezésű videók már több mint 102 millió megtekintésnél járnak a TikTok-on, de van igazság alapja?

Az alapvető állítás az, hogy a hidegzuhanyok kezelhetik a pattanásokat azáltal, hogy csökkentik az olajtermelést és lelassítják a kiütéseket, mondja Dr. Geeta Yadav bőrgyógyász, aki szerint ebben van némi logika. Az olaj nem áramlik át olyan könnyen a pórusokon, ha hideg van, és a hideg víz csökkenti a pattanások gyulladásos hatásait, amiből sok kellemetlenség származik.

Arról nem is beszélve, hogy a hideg vízzel történő arctisztítás gyakran előnyösebb, mint a forró víz, amely megfosztja a bőrt a természetes olajoktól, veszélyezteti a bőrgátat, és esetleg irritálhatja a már meglévő pattanásokat, Dr. Melanie Palm amerikai bőrgyógyász szerint.

Mindezek ellenére a dolog nem ilyen egyszerű, és feltétlenül fontos, hogy ne vegyük készpénznek a közösségi médiában megjelenő trendet.

„A legtöbb esetben egy 30-60 másodperces, bőrápolási tanácsokat osztogató videóból kritikus információk és árnyalatok maradnak ki”

– mondja Palm.

A hideg zuhanyok potenciálisan segíthetnek a pattanásokon, de nem olyan szélsőséges, mindent gyógyító módon, mint ahogyan azt sokszor a közösségi médiában látjuk. Valóban, a hűvös hőmérséklet összehúzza az ereket, ami csökkentheti a duzzanatot, a gyulladást és az általános bőrpírt, magyarázza Dr. Marisa Garshick bőrgyógyász.

Mindezek a pattanások összetevői, de a túlzott olaj, az eltömődött pórusok és a baktériumok szintén kulcsszereplők. Palm szerint az aknénak több tényezője van, és több lábon álló kezelési megközelítést igényel. A pattanásos bőr hatékony bőrápolási rutinjához sokkal többre van szükség a hideg zuhanyozásnál.

„Magában foglalja a megfelelő tisztítást, a megfelelő bőrápolási összetevők következetes használatát, a komedogén termékek elkerülését, az egészséges bőrgát ápolását, az egészséges életmódváltást, a hormonális ingadozások minimalizálását, és bizonyos esetekben a vényköteles helyi vagy szájon át szedhető gyógyszereket.”

Előfordulhat, hogy a hideg zuhanyozás éppen ellenkezőleg hat, és végül súlyosbítja a pattanásokat, mivel nem olyan hatékony a potenciálisan pórusokat eltömítő szennyeződések és olajok eltávolításában a bőr felszínéről.

„Ha valaha is mosogattál már kókuszolajos serpenyőt, akkor láttad, hogy ez valós időben játszódik le. Gondolj arra, mi történik a kókuszolajjal, amikor kihűl - megszilárdul, vagyis besűrűsödik, és nehezebb lemosni, még sok szappannal is. Ezzel szemben, amikor a kókuszolaj melegebb vagy forróbb vízzel találkozik, megpuhul és könnyen emulgeálódik a szappannal, sokkal gyorsabban leöblíthető. Ha rendszeresen hideg vízzel zuhanyozol, az olaj és a szennyeződés nemcsak a bőr felszínén, hanem a pórusokon belül is felhalmozódhat, tökéletes táptalajt teremtve a baktériumok számára”

– mondja Yadav.

A nagyon jeges víz általában nem ideális a bőr számára, durva lehet és a végén meggyengíti a bőrgátat, bőrpírt okozva ezzel, magyarázza Garshick. Hozzáteszi, hogy egyeseknél még a hideg hőmérsékletnek való kitettség következtében kialakuló csalánkiütés is megjelenhet.

Előnyök

A lehetséges kockázatok ellenére még mindig van néhány jelentős előnye a hideg vizes arc-és testmosásnak, ha a bőrünk jól tolerálja azt. Mivel a hideg víz összehúzza az ereket, csökkentheti a puffadást. Amikor a felszíni erek összeszűkülnek, a véráramlás a mélyebb szövetek felé tolódik, ami javíthatja a vérkeringést, és segíthet abban, hogy a bőr egészségesebbnek és ragyogóbbnak tűnjön, jegyzi meg Garshick.

Hozzáteszi azonban, hogy ezek a hatások mind átmeneti jellegűek, csak néhány órán át tartanak. De ha más nem is, a hideg zuhany és/vagy a hideg vízzel történő arcmosás segít abban, hogy éberebbnek érezzük magunkat.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock