Vegán ételekkel teli tányért tartó női kéz

Ez az étrend 95%-kal csökkentheti a hőhullámokat

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a növényi alapú étrend jelentős előnyökkel járhat a menopauza utáni nők számára.

A Physicians Committee for Responsible Medicine kutatói által készített tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a vegán étrend segíthet enyhíteni a menopauzában jelentkező hőhullámokat. A kutatás összefüggést talált a főtt szójababbal dúsított, zsírszegény vegán étrend és a hőhullámok gyakoriságának óriási, 95%-os csökkenése között.

Az eredmények jelentős következményekkel járnak a posztmenopauzában lévő nők számára, különösen, hogy más kutatások szerint 85%-uk tapasztal hőhullámokat. Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a hőhullám tüneteit tapasztalóknál megnő a krónikus betegségek, például a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A vizsgálatban olyan posztmenopauzában lévő nők vettek részt, akik naponta legalább két közepes vagy súlyos hőhullámot tapasztaltak. Eredményeik közvetlen összefüggést sugallnak az étrendi választások és az olyan vasomotoros tünetek, mint a hőhullámok és az éjszakai izzadás enyhülése között.

A 84 kísérleti személyből 11 résztvevő 12 héten keresztül egy erre a célra kifejlesztett mobilalkalmazás segítségével rendszeresen rögzítette a hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát. Az eredmények megdöbbentőek voltak: az összes hőhullám 95%-os csökkenését mutatták, a súlyos hőhullámok teljesen eltűntek, a közepesen súlyos és súlyos hőhullámok pedig 96%-kal csökkentek.

A tanulmány emellett azt is vizsgálta, milyen szerepet játszik a bélmikrobiom e hatások közvetítésébe. A résztvevők a 12 hetes időszak elején és végén székletmintát adtak a bélmikrobiom elemzéséhez, melynek alapján az eredmények szignifikáns összefüggéseket tártak fel a bélbaktériumok változásai és a súlyos nappali és éjszakai hőhullámok csökkenése között.

Dr. Hana Kahleova, a tanulmány vezető szerzője és a Physicians Committee for Responsible Medicine klinikai kutatási igazgatójának feltételezése szerint ez összefügghet a vegán étrenddel, amely kerüli a magas telített zsírtartalmúnak és fejlett glikációs végtermékeknek nevezett vegyületeket tartalmazó élelmiszereket, mint a hús és a tejtermékek. Mindkettő gyulladáshoz vezethet, ami hozzájárulhat a hőhullámokhoz.

Bár a tanulmány nem javasol egy mindenre megfelelő megoldást, rávilágít a kiegyensúlyozott, növényi alapú étrend lehetséges előnyeire a menopauza tüneteinek kezelésében. A kutatás alapján úgy tűnik, hogy a vegán étrenddel járó gyulladáscsökkentő és hormonegyensúlyozó tulajdonságok segíthetnek enyhíteni ezeket a tüneteket.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy az egyéni reakciók eltérőek, és az étrendi választásokat az egyéni egészségügyi igények alapján kell személyre szabni.