Zöldségek, gyümölcsök, magvak, gabonafélék, bab, fűszerek és gyógynövények fadobozban

A nyers vegán diéta nagyon káros lehet az egészségedre

A vegán étrendek népszerűsége jelentősen megnőtt az elmúlt években, különösen azok között az emberek között, akik javítani szeretnének az egészségükön.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a növényi alapú étrend számos előnnyel járhat az egészségre nézve, és a testsúly és a koleszterinszint csökkenése mellett a szívbetegségek kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható.

Egyes emberek azonban elég extrém vegán étrendet folytatnak, csak nyers, főzés és sütés nélküli növényi ételeket fogyasztva, melyeket nem. Vannak, akik még azokat az élelmiszereket is kizárják az étrendjükből, melyeket természetes formájukból megváltoztattak vagy feldolgoztak (például a zab- vagy mandulatejet).

Ennek az étrendnek a hívei szerint a főzés hatására az összetevők elveszítik néhány fontos tápanyagukat és enzimjüket. Úgy gondolják, hogy a nyers növényi élelmiszerek fogyasztásával az étrend javítja az energiaszintet, megelőzi (sőt, visszafordítja) a betegségeket és javítja az általános egészségi állapotot.

Kutatások azonban azt sugallják, hogy a nyers vegán étrend, ha hosszan alkalmazzák, több kárt okozhat, mint jót, a következők miatt:

1. Fontos tápanyagokat hagyunk ki az étrendünkből

A kutatások azt sugallják, hogy egyes nyers élelmiszerek egészségesebbek lehetnek, mint a főtt ételek. Például a főzés hatására a kelbimbó és a vöröskáposzta akár 22 százalékot is veszít tiamintartalmából. Ez a B1-vitamin egyik formája, amely egészségesen tartja az idegrendszert.

Bár egyes zöldségek valóban veszíthetnek tápanyagokat főzés alatt, másoknak pont nagyobb lesz a tápanyagtartalmuk megfőzve. Ez amiatt van, mert egyes tápanyagok a zöldségek sejtfalában kötődnek meg. A főzés lebontja a sejtfalakat, így a tápanyagok felszabadulnak, és könnyebben felszívódnak a szervezetben.

Például, ha a megfőzzük, a szervezet könnyebben fel tudja szívni a spenótban lévő kalciumot. Kutatások azt is megállapították, hogy míg a paradicsom főzése 28 százalékkal csökkenti a C-vitamin-tartalmát, addig a likopintartalmát több mint 50 százalékkal növeli.

A likopint összefüggésbe hozták számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. A spárga, a gomba, a sárgarépa, a brokkoli, a kelkáposzta és a karfiol további példái azoknak a zöldségeknek, amelyek főzve még tápanyagdúsabbak.

A megfőzött zöldségek szintén több antioxidánssal látják el a szervezetet. Ezek olyan molekulák, melyek képesek felvenni a harcot a szabad gyököknek nevezett káros molekulák egy típusa ellen, amelyek károsíthatják a sejteket, és idővel betegségekhez vezethetnek.

Egyes zöldségek (például a spárga, a gomba, a spenót, a paradicsom és a brokkoli) magasabb színtű béta-karotint antioxidánst (melyet a szervezetünk A-vitaminná alakít) luteint és likopint, mint nyersen.

2. Vitamin- és ásványi anyaghiány valószínűsíthető

A nyers vegén étrend valószínűleg számos fontos vitamin és ásványi anyag – többek között B12-és D-vitamin, valamint szelén, cink, vas és kétféle omega-3 zsírsav – híján van. Ennek oka az, hogy sok olyan élelmiszer, amely nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat, állatokból származik, például húsból és tojásból.

Ezek a vitaminok mind kulcsfontosságúak az agy- és idegsejtek felépítésében, fejlődésében és termelésében, emellett támogatják az egészséges immunrendszert. Különös aggodalomra ad okot a B12-vitamin szintje. Egy szigorú nyers vegán diétát követő embereken végzett tanulmány szerint a résztvevők 38 százalékának volt B12-vitamin hiánya. Ez aggasztó, különösen, mivel a B12-vitamin hiánya számos problémával jár, többek között sárgasággal, szájfekélyekkel, látászavarokkal, depresszióval és egyéb hangulati változásokkal.

Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a szigorú, nyers vegán étrend megnövelte a homocisztein (a B12-vitamin által lebontott aminosav) szintjét a B12-hiány miatt. Ez szintén aggasztó, mivel a megnövekedett homociszteinszint potenciálisan növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a sztrók kockázatát.

3. A mentrsuációs ciklus elvesztéséhez vezethet

Ha nem pontosan megtervezett, a nyers vegán étrend nem tervezett súlyvesztéshez vezethet, ha nem fogyasztunk annyi kalóriát, amennyire a szervezetünknek szüksége van a működéshez. Ez különösen a fiatal nők esetében aggasztó.

A kutatók azt találták, hogy a nyers vegán étrendet több mint három évet át követő, 45 év alatti nők 30 százalékánál részleges vagy teljes amenorrea (a menstruáció elmaradása) alakult ki. Ez valószínűleg a nyers vegán étrend okozta fogyás miatt következett be.

Az amenorrea számos problémát, többek között meddőséget, valamint csökkent csontsűrűséget és csontritkulást okozhat. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy azoknál a fiatal nőknél, akik a szükségesnél 22-42 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak, nagyobb volt a reproduktív funkciók elnyomásának kockázata.

Bár a növényi alapú étrend követése számos előnnyel járhat az egészségre nézve, a nyers vegán étrend potenciálisan túlzásba viszi a dolgokat, és még nagyobb kockázatokkal járhat, ha nem követjük gondosan.

Ha nyers vegán diétába kezdenénk, fontos, hogy körültekintően megtervezzük a megfelelő mennyiségű tápanyagot az optimális egészséghez. Emellett nem javasolt hosszú ideig követni ezt a diétát a számos, fent felsorolt kockázata miatt.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock