Gluténmentes ételek, középen gluten free szó a lisztbe írva

Gluténmentesen étkezel? Nem biztos, hogy egészséges számodra

Nem feltétlenül olyan jó a gluténmentes étkezés azok számára, akik nem is érzékenyek rá.


Cöliákiával (lisztérzékenység) kapcsolatos kutatásokat már az 1950-es években is folytattak, de az akkoriban még ritka genetikai rendellenességnek számított. Az ételallergiák súlyosságának tudatosulásával a század elején, nőni kezdett az élelmiszerekkel kapcsolatos érzékenységgel kapcsolatos ismereteink száma.

2010-ben az emberek világszerte mintegy 2,5 milliárd dollárt (930 milliárd forint) költöttek gluténmentes élelmiszerekre, de sokan úgy kerülték el a gabonaféléket, hogy valójában nem voltak érzékenyek rá.

A cöliákia súlyos genetikai autoimmun betegség, amelynél a szervezet megtámadja a vékonybél nyálkahártyáját, ha glutént fogyasztunk, hatásai azonban az egész szervezetben széleskörűek lehetnek.

Mivel örökletes betegség, ha egy elsőfokú rokon cöliákiás, akkor 10-ből 1-szeres a kockázata annak, hogy az nálunk is kialakul.

A cöliákia több mint 200 tünetét dokumentálták, az emésztési poblémák – mint a súlyos puffadás – mellett migrén, bőrproblémák és agyi köd is szerepel.

Gluténmentesen kell étkezni az egészség érdekében

Mivel körülbelül minden negyedik emberből 1 hagyja ki a glutént az étrendjéből, felmerül a kérdés, hogy vajon mindannyiunknak kerülnie kellene-e a glutént. A HuffPost által megkérdezett szakértők szerint nem.

„A nagy többségünk genetikailag hajlamos arra, hogy ezt [a glutén emésztését] megfelelően kezelje, olyannyira, hogy klinikailag nem okozna semmilyen problémát a glutén fogyasztása. A lényeg: nem igaz, hogy mindenkinek gluténmentesnek kell lennie ahhoz, hogy egészséges maradjon”

– mondta Dr. Alessio Fasano, a Cöliákia Kutató és Kezelő Központ igazgatója és a Mass General for Children gyermek gasztroenterológiai és táplálkozási osztályának vezetője egy 2020-as oktatóvideóban.

Ne kezdjünk gluténmentes diétába csak azért, mert fogyni szeretnénk például.

Táplálkozási szempontból mindenki számára egészséges, ha természetesen gluténmentes ételeket, például friss gyümölcsöket, zöldségeket, sovány fehérjéket, tejtermékeket és gluténmentes teljes kiőrlésű gabonákat, például quinoát és barna rizst fogyaszt.

Ezek a teljes értékű élelmiszerek általában jó választásnak bizonyulnak. Másrészt, nem kell drágább, kevésbé tápláló termékeket felhalmozni csak azért, mert gluténmentesként jelölik őket. Utóbbi termékek általában alacsonyabb tápértékkel rendelkeznek, mint gluténtartalmú társaik, így ha nincs gluténérzékenységünk, ezek a termékek nem egészségesebbek, és talán alacsonyabb tápértékkel rendelkeznek.

Azért, mert valamin a gluténmentes felirat szerepel, nem jelenti azt automatikusan, hogy az egészséges a számáunkra. Sok feldolgozott gluténmentes élelmiszer tele van kötőanyagokkal, keményítőkkel és egyéb töltőanyagokkal, amelyek emésztési zavarokat okozhatnak.

Emellett, a gluténmentes ételek kisebb adagok esetén magasabb kalória-, cukor- és zsírtartalmúak lehetnek, ráadásul az élelmiszerárak folyamatos emelkedése miatt nem olcsó mulatság az ilyen termékek folyamatos fogyaaztása, melyek sokszor jóval drágábbak gluténos társaiknál.

Nyitókép: Shutterstock