Egy gyerek az asztalnál ülve nem akar zöldséget enni

Egy húsmentes étrenden felnőtt gyerek lehet annyira egészséges, mint bárki más?

Rengeteg tanulmány vizsgálta, hogy a felnőttek szervezetére milyen hatással van a húsmentes étrend, viszont nagyon kevésszer figyelték meg az olyan gyerekek egészségügyi állapotát, akik kizárólag növényi eredetű ételeket ettek. Alábbi cikkünkben egy ilyen tanulmány eredményét boncolgatjuk.


A tanulmány vezető szerzője Dr. Jonathon Maguire kanadai gyermekorvos. A vizsgálatok során 6 hónapos és 8 éves kor közötti vegetáriánus, valamint húsevő gyerekek átlagos testtömegindexét figyelték meg annak érdekében, hogy lényeges különbségekre bukkanjanak közöttük.

Az általános növekedés és fejlődés szempontjából elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vas és D-vitamin, melyeket a növényi étrendet követő személyek nehezebben tudnak bevinni a szervezetükbe, mivel túlnyomó részt húsokban fellelhetők. Mindezek ellenére nagyjából azonos adatokat mértek a két csoportnál, emellett a testmagasságuk és a koleszterinszintjük is hasonló volt. Az egyetlen lényeges különbség, hogy a húsmentesen élő fiataloknál gyakoribb volt az alultápláltság.

L\u00e1d\u00e1kban tartott z\u00f6lds\u00e9gek

Fotó: Unsplash/Adli Wahid

„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a vegetáriánus étrendet követő kanadai gyermekek növekedése és biokémiai mérései hasonlóak voltak a nem vegetáriánus étrendet fogyasztó gyermekekéhez. A vegetáriánus étrend összefüggött az alultáplált testsúlyállapot nagyobb esélyével, ami aláhúzza, hogy a vegetáriánus étrend megfontolásakor az alultáplált gyermekek esetében gondos étrendtervezésre van szükség"

— olvashatjuk az Eating Well cikkében Maguire szavait.

Kanada frissítette nemzeti táplálkozási irányelveit 2019-ben, ezzel is szorgalmazva a növényi alternatívák gyakoribb fogyasztását. Konkrétan a fehérjebevitel szempontjából emelték ki például a babot, valamint a tofut, mint kiváló helyettesítőket.

Szakértők elmondása szerint bizonyos zöldségekkel tökéletesen pótolni lehet a húsokban fellelhető összes tápanyagot. Az olyan megfizethető fehérjeforrásokra támaszkodva, mint a lencse, nagyon sok pénz meg lehet spórolni és többféle húsmentes fogás is készíthető belőlük. Tészták helyettesítésére pedig tökéletes megoldások a csicseriborsó-alapú termékek.

Összegezve tehát a vegetáriánus gyerekek lehetnek olyan egészségesek, mint húsevő társaik, csupán a szülőknek nagyobb odafigyeléssel kell törődniük az asztalra kerülő fogásokkal. Amennyiben a felnőttek megfelelő útmutatást adnak a fiatalabb generációknak, akkor bátran át lehet állni más étkezési szokásra betegségek elkerülése nélkül.

Nyitókép: Shutterstock