a fenyőfa ágán egy gömb lóg

Jó hatással van a mentális egészségünkre, ha igazi fenyőt vásárolunk karácsonyra

Napjainkban egyre több család választ műanyag karácsonyfát, hiszen az költséghatékonyabb, és nem hullik le róla a szúrós fenyőlevél. Előnyei mellett azonban felfedeztek egy fontos hátrányt is, ugyanis a műfák nem nyújtnak annyi mentális egészségügyi előnyt, mint az igaziak. Ezek főként az extra oxigénre, a kevesebb stresszre és a pozitív emlékek felidézésére vezethetőek vissza.


Több tanulmány is kimutatta, hogy az erdei, nyugtató séták jó hatással vannak a mentális állapotra és az ember közérzetére. Ez annak köszönhető, hogy a szabadban, növények között eltöltött idő csökkenti a kortizolszintet, azaz a stresszért felelős hormont. Ezt a hatást szobanövényekkel is elérhetjük, ezen az alapon pedig az igazi fenyőnek is van ilyen tulajdonsága.

Pszichológusok szerint a legjobb ötlet, ha szeretteinkkel együtt megyünk el egy fenyőfaárushoz, és közösen válasszuk ki a tökéletes darabot. Ez a program csökkenti a stresszt és a szorongást, emellett boldogságot is nyújthat számunkra.

kar\u00e1csonyfa

Fotó: Unsplash/Tessa Rampersad

A műanyag fenyők rengeteg fejlődésen estek át az utóbbi években: egyre szebb a kivitelezésük, így sokkal élethűbb hatást keltenek. Sajnos azonban nincsenek olyan tulajdonságai, mint az immunrendszer hatékony javítása. Az igazi fa folyamatosan termel olyan anyagokat, amik a levegővel együtt a szervezetbe jutnak, és növelik a védekezősejtek aktivitását.

Sokan kivágva helyezik el a növényt nappalijukban, de a tévhittel ellentétben nem áll meg akkor az oxigéntermelés. Amíg levelei zöldek, és van fény, addig folyamatos a fotoszintézis, és a friss levegő áramlása. Ezért is érdemes folyamatosan locsolni a feldíszített örökzöldet.

A pozitív hatáshoz hozzájárul még a szép emlékek felidézése is, amiket a friss fenyőillat idéz elő. A CNN cikke szerint pszichológiailag egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lesz az ember, amikor felidézi a boldog karácsonyi emlékeket. A műanyag fenyőt is be lehet fújni karácsonyi illatokkal, de nem lehet elérni ugyanazt az eredményt, mint egy igazival.