Vidám ikerlányok

Mi történik, ha egy ikerpár külön országban nő fel?

Kutatók egy ritka lehetőséget használtak ki arra, hogy olyan egypetéjű ikreket tanulmányozzanak, akiket korán elválasztottak egymástól, majd különböző országokban és családoknál nevelkedtek. A tudósok meglepő eredményekről számolnak be.


Míg az IQ-ról kimutatták, hogy akár 80 százalékban is öröklődik – és az ikrek általában nagyjából azonos pontszámot érnek el a kognitív teszteken – ebben az esetben jelentős, 16 pontos különbség volt a testvérek között.

Természetesen, sok hasonlóság volt a testvérpár között, de a különbségek is figyelemre méltóak voltak, ami arra utal, hogy újra kell gondolni, hogy intelligenciánk mekkora része köszönhető a génjeinknek, és mekkora része a környezetnek, amelyben nevelkedünk.

„A hasonlóságok nyilvánvalóak voltak a személyiség, az önbecsülés, a mentális egészség, a munkahelyi elégedettség és az orvosi élettörténet terén. A korábbi kutatásokkal ellentétben az ikrek általános intelligencia és a nem verbális gondolkodás pontszámai markáns különbségeket mutattak”

– idézi a kutatókat a ScienceAlert.

A vizsgálatban résztvevő ikerpár 1974-ben született Dél-Koreában, és kétéves korukban váltak el egymástól, miután egyikük eltévedt egy piacon. Utóbbit egy, a családjál 160 kilométerre lévő kórházba vitték, és a biológiai családjának a megtalálására tett erőfeszítései ellenére végül egy amerikai házaspár fogadta örökbe.

Az ikreket 2020-ban egyesítették újra, miután az amerikai ikertestvér DNS-mintát adott a dél-koreai családoktól elveszett gyermekek felkutatását célzó program keretében. A párral ezután felvették a kapcsolatot a kutatók, és egy sor vizsgálatnak és interjúnak vetették alá őket.

A sok hasonlóság ellenére – többek között a mentális egészség és a munkával való elégedettség terén – a Dél-Koreában otthon nevelkedett ikertestvér magasabb pontszámot ért el az észlelési gondolkodás és a feldolgozási sebesség terén.

Bár a pontszámok egyértelműek, az okuk azonban nem. Az amerikai ikertestvér felnőttként három agyrázkódást szenvedett, jegyzik meg a kutatók, ami miatt „más embernek” érezte magát. Azt azonban nem lehet biztosan megmondani, hogy ez befolyásolta-e a kognitív tesztekben látott pontszámokat.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a családi otthonok, amelyekben az ikrek nevelkedtek, egyáltalán nem hasonlítottak egymásra, ráadásul a világ teljesen különböző részein voltak. Az amerikai otthonban több konfliktus és kevesebb szabadság volt, mint a dél-koreai otthonban – számolnak be a kutatók.


„Az ikrek nagyon különböző környezetben nőttek fel, eltekintve a különböző országoktól és kultúráktól”

– írják a kutatók.

A tanulmány a természet kontra neveltetés szempontjából azt az elképzelést is alátámasztja, hogy bizonyos viselkedési tulajdonságok akkor is megmaradhatnak, ha a gyerekek különböző környezetben nevelkednek; mindkét ikerpár magas pontszámot ért el például a lelkiismeretesség és az önbecsülés szintje tekintetében.

Általánosságban elmondható, hogy az USA nemzeti kultúráját tekintve individualistább és kevésbé kollektivista, mint Dél-Korea. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a kulturális különbségek valószínűleg hatással voltak a jelentett személyiségértékek egy részére.

Bár fontos, hogy egyetlen ikerpárból ne vonjunk le túl sok határozott következtetést, az eredmények mégis izgalmasak, és a könnyen hozzáférhető DNS-tesztek elterjedése azt jelenti, hogy az elkövetkező években valószínűleg még több rég elveszett ikerpárt fedeznek majd fel, így a tudósok még több adattal dolgozhatnak.

„Több ilyen esetet kell azonosítanunk, ha léteznek. És még mindig nem értjük az összes érintett mechanizmust a molekuláris szintű génektől a mindennap megfigyelhető viselkedésformákig”

– fogalmazott Nancy Segal, a Kaliforniai Állami Egyetem evolúciós pszichológusa és a tanulmány első szerzője.

Nyitókép: Shutterstock / Evgeny Atamanenko