A kínai nagy fal

Titkos tények a világ legikonikusabb épületeiről

Az építészek és a tervezők mindig is szórakoztak a terveikkel, trükköztek a szemmel, vagy rejtett részleteket tettek bele, a piramisok rejtett alagútjaitól a gótikus katedrálisok meglepő szobraiig. A történelem ikonikus épületeit még a gyerekek is ismerik a piramisokat és a görög épületeket. Ismertségük ellenére a történelmi épületek új dolgokat tárnak fel - rejtett szobákat, matematikai kutatások során felfedezett optikai csalódásokat, rég elfeledett történeteket. Íme néhány titok, néhány ősi, néhány modern, híres épületekből, amelyekről talán nem is tudtál.

1. Gízai nagy piramis, Gíza, Egyiptom (I. e. 2570)

A g\u00edzai piramisok \u00e9s a Szfinx, Egyiptom

Fotó: Shutterstock

A gízai nagy piramisa és a gízai nekropolisz komplexumban található piramisok a leghíresebbek az Óbirodalom korabeli piramisok közül. A Nagy Piramis a stílusváltást jelzi az egymásra rakott-mastaba lépcsős piramisról a sima oldalú piramisra. Fénykorában csiszolt, fehér mészkőbevonattal és arany fedőkővel volt bevonva. Falait bonyolult feliratok és hieroglifák díszítik, belseje pedig a lopástól elrettentő folyosók és kamrák zavarba ejtő hálózata. A piramisépítés közösségi projekt volt, amelyet szakképzett munkások építettek, akik talán a közszolgálatuk részeként vettek részt a projektben, vagy azért, hogy a "szabad" szezonban legyen munkájuk a gazdaságukban. A piramis évezredeken át lenyűgözte a felfedezőket, folyamatosan a világ egyik legjelentősebb turisztikai látványossága.

A Nagy Piramis minden hírneve ellenére nem a Nagy Piramis volt az első piramis. Sneferu, Khufu apja több piramist is megpróbált építeni. Az egyik legkorábbi próbálkozása a Meidumban található összeomlott piramis volt (i. e. 2600 körül). A mérnökök egy lépcsős piramis "lépcsőfokainak" kővel való kitöltésével próbálták elsimítani az oldalakat. Ez nem sikerült. A feltöltés egy törmelék halomban ül a piramis tövében. A hajlított piramissal (i. e. 2600 körül) újra megpróbálkozott. A piramis körülbelül félúton megváltoztatja a szögét. A piramis alapja 55 fokos lejtésű, de a felső része 43 fokos, így a piramis felülről lefelé zúzottnak tűnik. Sneferu utolsó piramisa, a Vörös piramis (i. e. 2575-2551) sokkal közelebb állt ahhoz, amit akart. Szélesebb volt, mint az Összeomlott vagy a Hajlott piramis, és az oldalai sekélyebbek voltak, de stabil volt.

Parthenon, Athén, Görögország (i.e. 447 - i.e. 438)

Parthenon templom romjai az Akropoliszban.

Fotó: Shutterstock

Ha van olyan épület, amely az ókori Görögországot szimbolizálja, akkor az a Parthenon. Periklész építtette egy korábbi templom helyén, a Deliai Liga (a perzsák elleni harcban szövetséges görög városállamok) kincstárából származó 5000 talentum (kb. 3 milliárd USD) felhasználásával. Ez nagyon ellentmondásos lépés volt. Politikai ellenfelei felháborodtak, amikor közpénzeket használt fel a Parthenon-projektre, de Periklész kitartott.

Az ő remekműve az Akropolisz-hegy koronája, a bordázott dór oszlopokkal és emelkedő lábazattal. Athéna, Athén városállam fővárosának, Athén védőistennőjének temploma volt. Az eredeti Athéné-szobor régen eltűnt, a Parthenon teteje pedig 1687-ben robbant le, amikor a törökök a velenceiekkel vívott háborújuk során fegyverraktárnak használták. Egy aknavető eltalálta a puskaport, és lerobbantotta a tetőt az épületről.

Callicrates és Ictinus építészek igazán jól értették, hogyan működik az emberi szem, amikor egy ekkora épületet építenek. Távolról a Parthenon oszlopai tökéletesen egyenesnek, kiegyensúlyozottnak és eltérés nélkülinek tűnnek, pedig nem azok. Az emberi szem hibái miatt az oszlopok torznak tűnnek. Hogy ezt korrigálják, az építészek az oszlopokat középen néhány centiméterrel szélesebbé tették. Emiatt az oszlopok mellett álló emberek tökéletesen egyenesnek és az égig érőnek látnák őket. A templom belsejében a nagy, nyitott padlónak van egy nagyon enyhe, gyakorlatilag láthatatlan dőlésszöge, hogy tökéletesen síknak tűnjön.

Ma a Parthenont csillogó fehér márványépületként látjuk, amelynek egyetlen dísze a szobrok és a frízek, amelyek még mindig állnak. De a hellén korban, amikor épült, a Parthenon élénk színekben pompázott. A kutatók festéknyomokat tanulmányoztak a nyugati párkány mentén. Megállapították, hogy a görögök sok festéket használtak az épületeiken, még azokon a templomokon is, amelyeket mi színtelennek gondolunk. Munkájuk során zöld festéknyomokat és többféle kék színt, köztük az azuritot és az egyiptomi kéket is kimutattak. Kétféle vöröset is találtak, vörös okkert és vörös ólmot. A vizsgálat során két feketét, két fehéret és egy sárga festéket is találtak. A festők a pigmentet méhviasszal keverték össze, és felmelegítve kötötték össze a festékrétegeket, amit enkausztikus technikának neveznek. A görögök szerették a színeket, és a ma látható fehér márvány valójában csak az alap.

Kínai Nagy Fal (I. e. 7. században kezdődött)

A K\u00ednai Nagy fal naplementekor

Fotó: Shutterstock

A legenda ellenére a Kínai Nagy Fal valójában nem látható az űrből, a pletykát 1923-ban a National Geographic magazin indította el. De a fal lenyűgözően hosszú, körülbelül 21 196 kilométer hosszú. Kína hegyvidéki domborzatával együtt mozog, a hegyoldalakon felfelé és körbe-körbe kanyarog, és olyan természetes akadályokat is magában foglal, mint a folyók és a sziklák. Az őrtornyok időnként megszakítják a fal folyását. Védőpárkányok és csengőkoronák fedik a falat a "szupersztráda" mentén. A fal tetején húzódó gyalogút lehetővé tette a katonák, hírvivők és felszerelések számára, hogy a stratégiai pontok között zavartalanul közlekedhessenek, így a hadseregek és csapatok gyorsan haladhattak a terepen. A Nagy Fal Kína birodalmát és hosszú távú erejét szimbolizálta, még akkor is, ha nem volt teljesen sikeres abban, hogy minden ellenséget (különösen a mongolokat!) távol tartson.

A kínai nagy fal építésénél a tűzkő volt az egyik legfontosabb összetevő. A Zhejiang Egyetem tudósai azonban meglepő adalékanyagot fedeztek fel: Congee, egy ragadós rizskása. A ragadós rizsétel amilopektint tartalmaz. Amikor ez kalcium-karbonáttal egyesül, olyan "kompakt mikroszerkezetet" hoz létre, amely olyan erős, hogy képes ellenállni az olyan természeti eseményeknek, mint a viharok és a földrengések. Bár szilárdsága más habarcsokhoz képest átlagosnak számít, vízálló, kevésbé zsugorodik, és a habarcsban lévő vegyi anyagok idővel valóban erősebbé teszik. Ez volt az első igazi kompozit habarcs, amelyet a történelem ismert. Bár a ragadós rizs használata a Nagy Fal építésénél akkoriban ellentmondásos volt, mert a rizst elvették a munkásoktól, és helyette habarcsban használták. Az éhes, neheztelő munkások ellenére a ragacsos hihetetlenül sikeres volt. A habarcs helyenként még ma is olyan erős, hogy a gyomok nem tudnak átnőni rajta.

Tádzs Mahal, Agra, India (1632 - 1648)

A Taj Mahal elef\u00e1ntcsontfeh\u00e9r m\u00e1rv\u00e1ny mauz\u00f3leum a Yamuna foly\u00f3 d\u00e9li partj\u00e1n, az indiai Agra v\u00e1ros\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

1632-ben a mogul birodalom uralkodója, I. Sah Dzsahán Sáh megbízta építészt egy nagyon különleges projekt megvalósításával. Elvesztette élete szerelmét, feleségét, Mumtaz Mahalt, aki 14. gyermekük születése után hunyt el. Olyan mauzóleumot akart létrehozni, amely hasonlítana arra a paradicsomra, amelyben Mumtaz Mahal minden bizonnyal a túlvilágon élt. Az építkezés 22 évig tartott, de a Mogul Birodalom egyik legdíszesebb, legfinomabb épületét eredményezte. A mauzóleumból a világ egyik leghíresebb épülete, a Tádzs Mahal lett. A fehér márványburkolat színes intarziás kőmunkákat tartalmaz. A faragott kődíszek olyanok, mint a királyi cukormáz a finom tortán. A négy minaret és a hagymakupola a mogul muszlim birodalom hagyományait szimbolizálja. Évente körülbelül hét-nyolc millió ember látogatja meg a Tádzs Mahalt.