fekete nő szagolja egy férfi nyakát

Miért idéznek elő emlékeket az illatok?

A szaglásunk az egyik legerősebb kapocs az érzelmeinkhez és emlékeinkhez. Legtöbbünk mély érzéseket és jelentőséget társít egy-egy illatohoz. Akárcsak egy dal, egy különös aroma azonnal visszarepíthet arra a helyre, abba az időszakba vagy érzésre, ahol először tapasztaltuk. De ez miért van?


A bőr, a rózsa, a levendula és a jázmin illata számos gyermekkori emléket felidézhet. A fahéj, a fenyő és a halászlé pedig tipikus karácsonyillatok, amelyekhez szintén erős gyermekkori emlékek és jó élmények kapcsolódnak. Minden érzékszervünk emlékekhez kapcsolódik, de az illatok egy bizonyos típusú érzelmi reakciót válthatnak ki.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy aromaemlék akkor jelentkezik, amikor a jellegzetes illatok a múlt iránti vágyakozást idézik fel bennünk.

Számos kísérlet kimutatta, hogy az illatok még a képeknél is hatékonyabban idéznek elő emlékeket és az „ időutazás" érzése is sokkal intenzívebb. Például azonnal visszarepülhetünk nagyanyánk konyhájába az ünnepek alatt, vagy egy különleges parfüm illatát megszaglászva egy korábbi szerelem emlékét is megidézhetjük.

A válasz valószínűleg az agy anatómiájában rejlik. A szaglógumó, amely az orrban kezdődik, és az agy alján húzódik, felelős a beérkező szagok azonnali feldolgozásáért. A szaglógumó közvetlenül kapcsolódik az agy két olyan régiójához, az amigdalához és a hippokampuszhoz, amelyek az érzelmek és az emlékezet szempontjából kulcsfontosságúak.

Érdekes megjegyezni, hogy a látás, a hang és a tapintás érzékszervekből származó információk nem ezeken az agyi régiókon keresztül haladnak. Ez lehet az oka annak, hogy a szaglás minden más érzékszervnél sikeresebb az érzelmek és emlékek előhívásában.

Az illat alapú memória azonban nem korlátozódik az emberekre. A kutatások szerint négylábú barátaink is elsősorban a szagokra támaszkodnak gazdáik azonosítására és környezetük megértésére. Tehát akár ember, akár állat, az illat és az emlékezés elválaszthatatlanul összekapcsolódik.

(Nichestory)