egy nő parfümöt szagol a csuklójáról

„Milyen jó az illatod!" - de pontosan, hogyan érezzük a parfümöket?

Bár bugyuta kérdésnek tűnhet, de hogyan működik az orrunk? Miképp érezzük a parfümöket, a gyertyát, az ételeket, a füvet és úgy egyébként bármit?


Annak megértése, hogyan működik egy illat, vagy hogyan érezzük az illatokat, összetett és bonyolult. Ez a kemoszenzoros rendszer része, akárcsak az ízérzékelés

– kezdte Tonia Farmer fül-orr-gégész és fej-nyaksebész.

Az illat, függetlenül attól, hogy honnan származik, vagy hogy jó vagy rossz, csak molekulák összetett keveréke. Ez a kis felhő lebeg a levegőben, amíg el nem éri az orrunkat.

Shutterstock

Amikor ezeket az illatmolekulákat belélegezzük, eljutnak az orrüregben magasan elhelyezkedő területre, ahol speciális érzékelő sejtek, úgynevezett szaglóérzékelő neuronok találhatók. A szaglóérzékelő neuronok a koponyában lévő apró lyukakon keresztül kapcsolódnak az agyban lévő receptorokhoz. Amint ezeket a receptorokat ingerlik, összetett kölcsönhatás jön létre, amely egy kódot küld az agyba, ami lehetővé teszi az illat azonosítását

– tette hozzá Farmer.

Ezekből a sejtekből egyébként több millió működik folyamatosan a szaglónyílások mindegyikében, amik mindkét orrlyuk tetején találhatók meg.

Ezek a kódok arra késztetik az agyunkat, hogy a limbikus rendszeredben olyan üzenetekkel reagáljon, mint az „ez tetszik", „ennek fura szaga van", „ettől az illattól megéhezem", vagy egy bizonyos emléket hív elő. Onnan dönthetünk, hogy mit érzünk, és ennek megfelelően reagálunk.

(Elle)