zöldségek

Közeleg az influenzaszezon: 4 étel, amely erősíti az immunrendszert

Ha a megfázás, az influenza és más fertőzések megelőzésének természetes módjait keressük az első lépésként érdemes ellátogatnunk egy élelmiszerboltba, és beszerezni néhány élelmiszert!


Brokkoli

A brokkoli tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, illetve A-, C- és E-vitaminnal, valamint rostokkal és számos más antioxidánssal, így az egyik legegészségesebb zöldség, amit a tányérodra tehetsz.
A kulcsa annak, hogy megőrizze erejét, az, hogy a lehető legkevesebb ideig főzzük, vagy még jobb, ha egyáltalán nem is főzzük. Egy kutatás szerint a párolás a legjobb megoldás, hogy minél több tápanyagot tartson meg.

A fokhagyma nem csak ínycsiklandó, de az egészségünk szempontjából is elengedhetetlen.

A korai civilizációk felismerték értékét a fertőtlenítő hatását. A fokhagyma lassíthatja az artériák megkeményedését is, és bizonyítékok vannak arra is, hogy segít csökkenteni a vérnyomást. Immunerősítő tulajdonságai a kéntartalmú vegyületek, például az allicin nagy koncentrációjából erednek.

Gyömbér

A gyömbér egy másik összetevő, amelyhez sokan fordulnak betegség után. A gyömbér segíthet a gyulladás csökkentésében, ami a torokfájás és a különféle gyulladásos betegségek esetén remek. Ezenfelül a gyömbér segíthet az émelygésen is.

A spenót nem csak azért került fel a listánkra, mert gazdag C-vitaminban, hanem számos antioxidánst és béta-karotint is tartalmaz, és mindkettő növelheti immunrendszerünk ellenálló képességét.

A brokkolihoz hasonlóan a spenót is akkor a legegészségesebb, ha a lehető legkevesebbet főzzük. A könnyű főzés azonban megkönnyíti az A-vitamin felszívódását.