Nő és férfi egymásnak háttal fekszik az ágyban, a férfi telefonozik

3 párkapcsolati viselkedés, ami az intimitás hiányához vezet

Vannak bizonyos viselkedési formák, melyek fokozatosan a kapcsolat megszakadásához vezetnek, kezdve az intimitás hiányával.


Az egészséges intim kapcsolatok bizonyítottan a társas élet, az érzelmi és fizikai jólét, az érzelmi állapot, sőt a pozitív egészségügyi eredmények elősegítő tényezőjeként szolgálnak.

Fontos tehát megismernünk, hogy milyen viselkedési formák segítik elő vagy gyengítik az intimitás érzését a közeli kapcsolatainkban.

Nem fejezed ki az igényeidet

Sokunk számára, különösen azok számára, akik esetleg nehéz környezetben nőttek fel, ijesztőnek tűnhet az igényeink kifejezése. Aggódhatunk, hogy a partnerünket megterhelik vagy túlterhelik az igényeink, vagy hogy elutasítja őket, ha egyszer megosztjuk vele. A visszatartás azonban olyan dinamikát hoz létre, amely kizárja a partnert a belső érzelmi életünkből. Ezért az igényeink elhallgatása egyre nagyobb érzelmi távolságot teremt a párunk és közénk.

Nem kérsz bocsánatot

Az őszinte bocsánatkérés egyrészt gyógyító hatással van a kapcsolatodra, másrészt megerősít egy mélyebb igazságot az emberi természetről - hogy mindannyian követhetünk el hibákat. Azok számára azonban, akik olyan környezetben nőttek fel, ahol a szülők sem kértek egymástól bocsánatot, sokkal nehezebb ezt a készséget elsajátítani.

De a saját hibáink felvállalása és az őszinte bocsánat kérés azt jelzi a partnerünknek, hogy hajlandóak vagyunk szembenézni a hibáinkkal és képesek vagyunk felelősséget vállalni értük. Ha ezt nem tesszük meg, az olyan, mintha azt mondanánk a partnereinknek, hogy nem bízhatnak meg bennünk.

Visszaforgatás

„Nem tudom, miért zavar ez téged. Engem nem zavar, amikor te ezt csinálod.”
„Igen? Hát lehet, hogy én ezt csinálom, de te meg azt csinálod és engem meg az idegesít.”
„Lehet, hogy én ilyen vagyok, de te meg ilyen és olyan vagy, mégse szólok.”

Ismerősek ezek a mondatok? Ezek a visszaforgatás legjellemzőbb mondatai.

Amikor egy viselkedés miatt az aggodalmunkat fejezzük ki párunk felé, akkor első sorban azt szeretnénk, hogy meghallgassanak minket és hogy sikerüljön változást elérnünk a kapcsolatunkban. Ha azonban ezekre a jelzésekre visszaforgatással reagálunk, az elveszi az esélyét a jövőbeni konstruktív beszélgetéseknek. Ezzel együtt a beszélgetések is kihallhatnak és onnan már csak egy lépés az intimitás hiánya.

Nyitókép: Shutterstock