Egy zöld kígyó

Ezért nincsenek egyáltalán kígyók az Ír-szigeten

Igen, jól hallottátok. Írország egyike annak az öt területnek a Földön, ahol egyáltalán nincsenek kígyók. Ennek a szokatlan helyzetnek a kialakulásáról egy legenda is született, de természetesen tudományos szempontok alapján is megmagyarázták, miért kerülték el ezek a hidegvérűek a szigetet.


A legenda szerint Szent Patrik az Egyesült Királyságból utazott Írországba, hogy ott terjessze tovább a kereszténységet. Céljánál azonban megtámadta őt egy csapat kígyó, akik minden valószínűség szerint az ördög szószólói voltak. Ekkor az igehirdető szent meglengette varázspálcáját, ezzel pedig minden kígyót az országból az óceánba száműzött.

Ezzel a tettével jelképesen megtisztította a szigetet a gonosztól. Ez egy nagyon szép történet, viszont azok számára, akik nem hisznek az ilyen mesékben, a tudományos világ egy sokkal földhözragadtabb magyarázattal szolgál.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a történet ne lenne legalább annyira érdekes.

Nigel Monaghan egyszer megvizsgálta az ír állatvilág kövületeit és egyéb történelmi feljegyzéseket olvasott. Kutatómunkája során arra a következtetésre jutott, hogy a nagyjából 24-27 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett jégkorszak túl hidegen tartotta a területet ahhoz, hogy bármilyen hüllő túléljen ott.

Egy z\u00f6ld k\u00edgy\u00f3 feltekeredve egy fa \u00e1g\u00e1ra

Fotó: Unsplash/Tyler B

A jégkorszak végén a gleccserek olvadni kezdtek, a hőmérséklet pedig folyamatosan élhetőbbé vált az élővilág számra. Ezt követően ismét növények és különböző állatfajok népesítették be Írországot. Egyes állatok még át is úsztak oda, de a kígyóknak nem volt ilyen szerencséjük.

Számukra a víz hőmérséklete továbbra is túl hideg volt, így más területeken maradtak. Körülbelül 6500 évvel ezelőtt valóban volt egy szárazföldi híd, amely összekötötte az Egyesült Királyságot Írországgal, ám ez a kapocs hamar megszakadt. Az átjárhatóság megszűnése előtt eljutott állatok között voltak barna medvék, vaddisznók és hiúzok is, a kígyók viszont túl lassan haladtak, így nem érték el a túlpartot.

Ha valaki nagyon keresne kígyókat ír területen, akkor könnyen összetévesztheti velük a lábtalan gyíkokat, melyek őshonosok az országban. Szakértők szerint természetes úton nem valószínű, hogy valaha kígyók lepnék el ismét a szigetet, így csupán a háziasítás útján kerülhetnek be az országba.

Nyitókép: Unsplash/David Clode

Forrás: Unbelievable Facts