Igyunk a kipihentségért! Hét ital, mely segít a jobb alvásban

Igyunk a kipihentségért! Hét ital, mely segít a jobb alvásban

Néha nehéz a pihenés egy teendőkkel teli, stresszes nap után, és ha nem alszunk eleget, könnyen egy rossz körforgásba kerülhetünk. Ha a következő hét ital egyikét szürcsölgetjük lefekvés előtt, egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy reggel frissen és kipihenten ébredjünk.


Este elkortyolgatni valami finomat nemcsak jól esik, de hozzá is segíthet bennünket a pihentetőbb éjszakai alváshoz. Ez a hét ital segít az ellazulásban és a mélyebb alvásban, mutatjuk, hogy miért!

Kamillatea

chamomille tea

Fotó: Nia Ramirez/Unsplash

A kamillatea segíthet az álmatlanság legyőzésében, illetve javítja az alvás minőségét. A kamillatea otthoni elkészítéséhez adjunk 4 evőkanál friss (vagy 2 evőkanál szárított) kamillavirágot 1 csésze (2,5 dl) forrásban lévő vízhez. Hagyjuk a virágokat ázni körülbelül 5 percig, majd szűrjük le és fogyasszuk el.

Cseresznyelé

cherries


Fotó: Olesia Bahrii/Unsplash

A cseresznye kiváló triptofán forrás, ez az egyik oka annak, hogy ezek a gyümölcsök segítik az alvást. A triptofán egy aminosav, az elalvást és ébredést szabályozó melatonin előanyagának tekinthető. Napi 0,5 liter cseresznyelé fogyasztása növeli a melatoninszintet és javíthatja az alvást.

Macskagyökértea

macskagyoker tea

Fotó: Tamara Schipchinskaya/Unsplash

A macskagyökér segít az álmatlanság kezelésében és javítja az alvás minőségét, különösen a menopauzás nőknél. A tea elkészítéséhez áztassunk be 2-3 gramm macskagyökeret 1 csésze forró vízben. Hagyjuk állni 10-15 percig, mielőtt leszűrjük és megisszuk.

​Ashwagandha tea

Ashwagandha

Fotó: Bankim Desai/Unsplash

Az álmatlanság "lűzése" csak egy az ashwagandha számos ismert előnye közül. A gyökér olyan vegyületeket tartalmaz, amik segítik az elalvást.

Az ashwagandha gyökeret gyakran forró vízben vagy meleg tejben áztatják. Bár az ashwagandha tea biztonságos a legtöbb ember számára, néhányunknak óvatosnak kell lennie vele. Ide tartoznak az autoimmun betegségben szenvedők, a terhes vagy szoptató nők, valamint azok, akik vérnyomás-, vércukor- vagy pajzsmirigy-betegségben szednek.

Borsmentatea

mint tea in glass cup

Fotó: Minkus/Unsplash

A borsmenta tea javíthatja az alvást azáltal, hogy csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat. A borsmenta teát könnyű otthon elkészíteni. Egyszerűen forraljunk fel 2 csésze vizet, és adjon hozzá egy marék borsmenta levelet. Hagyjuk a leveleket a forró vízben legalább 5 percig állni.

Meleg tej

person pours milk into glass


Fotó: Eiliv-Sonas Aceron/Unsplash

A tej triptofánt tartalmaz, ami növeli a melatonin szintet és elősegíti az alvást. Lefekvés előtti fogyasztása szintén megnyugtató esti rituálé, hacsak nem vagy laktózérzékeny vagy tejallergiás, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod.

Mandulatej

almond milk

Fotó: Austin Wilcox/Unsplash

A mandulatej rengeteg alvást elősegítő hormonnal és tápanyaggal rendelkezik (beleértve a triptofánt, a melatonint és a magnéziumot). Egy csésze mandulatej közel 17 mg magnéziumot tartalmaz. Az elmúlt években kiderült, hogy a magnézium alkalmas az álmatlanság kezelésére, különösen idősebb felnőtteknél.


Nyitókép: Jessica Delp/Unsplash