Súlyzót emelő nő

Izom napi 3 másodperc súlyemeléstől? Simán!

Egy új tanulmány szerint napi három másodpercnyi súlyemelés is elég az izomerő és -vastagság növeléséhez.

A Scandanavian Journal of Medicine & Science In Sports című folyóiratban publikált tanulmány kutatói olyan egyetemistákat kértek fel kísérletükre, akik általában nem mozognak, nem túl sportosak.

A résztvevőknek négy héten keresztül, heti öt napon át, napi három másodpercig maximális erőbedobással kellett felemelniük valamit, a lényeg az volt, hogy izom-összehúzódás jöjjön létre, írja a Hamu és Gyémánt.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy nagyon kis mennyiségű edzésinger – akár 60 másodperc négy hét alatt – növelheti az izomerősséget. Sokan azt gondolják, hogy sok időt kell edzéssel tölteni, de ez nem így van. A rövid, jó minőségű edzés is jót tehet a szervezetnek, és minden egyes izomösszehúzódás számít

– mondta a kutatás vezetője, Ken Nosaka professzor.

A kutatók által kipróbált három súlyemelési technika közül az ECU jelentése szerint a súly leengedése excentrikus összehúzódást eredményez, és ez volt a leghatékonyabb. A kizárólag excentrikus összehúzódásokat alkalmazó csoportban az általános izomerő csaknem 12 százalékkal javult, ami elég jó eredmény egy percnyi kis erőfeszítésért cserébe!