Egy emberi fejnek kinéző barlangnyílás, melyben egy fa illusztrálja az agyat

Ezen változtass, hogy fokozatosan fejlődjön a személyiséged!

Egy új tanulmány szerint bizonyos világnézetek kihatással lehetnek a jellem fejlődésére. Míg egyes szemléletek építik, mások kifejezetten rombolják az ember személyiségét. Alábbi cikkünkben egy témát érintő kutatásról beszélünk és a fejlődéshez szükséges gondolatokról.


A The Journal of Positive Psychology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ősi világnézetek — vagyis, hogy a világot biztonságos, csábító és célokkal teli helynek tekintik — szoros kapcsolatban áll a jellem erősségével. Emellett a személyiség és az attitűd is ezeken a lábakon áll, így segíthetnek megérteni, miért különböznek annyira az emberek általános jellemzői.

Alexander Stahlmann, pszichológus állításai alapján az ősi hiedelmek az absztrakciós szintjük alapján hierarchiába rendeződnek. Ezek szerint a legáltalánosabb őshit a jó és a rossz szembenállása és meghatározó ereje. Ezt követően jöhetnek számba olyan kategóriák, melyek alapján az ember a világát biztonságosnak vagy veszélyesnek, izgalmasnak vagy unalmasnak, élőnek vagy mechanikusnak tartja.

Mindezekből adódik, hogy az a személy, aki jónak látja a világot, valószínűleg izgalmasnak is gondolja, mert feltehetően fontosnak érzi magát és megbecsülik őt. A kategóriák okozata már a harmadik rétegbe tartozik. A tanulmány során 1100, német anyanyelvű ember első három világnézeti kategóriáját vették figyelembe.

„Mindenki láthat valamilyen mértékű szépséget a világban, de egyesek azt hihetik, hogy ez a szépség csak a féltve őrzött helyekre vagy emlékekre korlátozódik. A pozitív alapvetések fejlesztése azt jelenti, hogy a korlátolt hiedelmeket fokozatosan kiterjesztjük az egész világra.

Ezt a fejlődést bármi olyan dologgal el lehet érni, ami segít az embereknek felismerni, hogy a szépség mindenhol ott van körülöttük, és mindig is ott volt, függetlenül a történelmi időszaktól vagy attól, hogy mit hoz a jövő"

— olvashatjuk a Psichology Today cikkében.

Stahlmann szerint a jellem fejlesztéséhez utazási blogokat és cikkeket érdemes rendszeresen olvasni, valamint a történelmi beszámolók tanulmányozása is lényeges változásokat hozhat, emellett az idegen kultúrákból származó emberektől való tanulás is fontos.

Nyitókép: Shutterstock