Bicikliző pár, egymáshoz nyúló kezek a naplementében

Jótékony hatással lesz a párkapcsolatodra, ha ezt tudod magadról

Mivel kevés időt fordítanak az önreflexióra, sokan küzdenek azzal, hogy megismerjék önmagukat. A jobb önismeret számos előnnyel jár, többek között a szorongás és a depresszió csökkentésével, valamint a nagyobb életelégedettséggel és jólléttel.

Közel sem ismerjük magunkat olyan jól, mint gondolnánk (Vazire & Carlson, 2010). Ez nem is olyan szörnyen meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy milyen kevés időt töltünk egyedül, egyszerűen csak önmagunkról gondolkodva (Csikszentmihályi & Figurski, 1982).

A becslések eltérőek, de a kutatások szerint naponta mindössze 17 percet (vagy mindössze 0,01%-ot) töltünk „pihenéssel és gondolkodással”. Nyilvánvaló, hogy az énidő rendkívül ritka, de nem foghatjuk csak arra, hogy elfoglaltak vagyunk. Többről van szó.

Amikor egy néhány évvel ezelőtti kutatásban választás elé állították a résztvevőket: vagy időt szánnak arra, hogy csak üljenek és gondolkodjanak, vagy áramütést adnak maguknak (amivel korábban egyetértettek, hogy fájdalmas), 10-ből 4 résztvevő (42,9%) az áramütést választotta.

Mit jelent megismerni önmagunkat?

Ez így van. Ahelyett, hogy egyszerűen csak egy pillanatra egyedül maradtak volna, hogy elgondolkodjanak azon, amin csak akartak (önmagukon, a kapcsolatukon, az életükön stb.), jelentős részük az áramütéseket választotta. Úgy tűnik, hogy sok résztvevő számára a gondolataival való egyedüllét potenciálisan fájdalmasabb volt, mint az elektromos áramütés. Ha ilyen kevés időt szentelünk az önreflexióra, nem csoda, hogy sokan küszködnek önmaguk megismerésével.

Ha hiányzik az önismeret, nem látjuk a teljes képet, és nemcsak mi szenvedünk, hanem a partnerünk is.

Valószínűleg a legtöbben hallottuk már az önismeret vagy az önmegértés kifejezéseket, amelyek arra utalnak, hogy valaki nagyobb kényelemmel vagy uralommal rendelkezik azzal kapcsolatban, hogy ki is ő mint személyiség. A kutatók ezt az önkoncepció tisztánlátásának nevezik, vagy a személy azon képességét, hogy koherens, következetes, világos és stabil képet tudjon alkotni az önkoncepciójáról.

A nagyobb tisztánlátással rendelkező emberek idővel kevesebb változást tapasztalnak abban, ahogyan önmagukat leírják (pl. az, ahogyan ma jellemzi magát, nagyrészt megegyezik majd a azzal, ahogy egy hónap vagy egy év múlva jellemzi magát). A nagyfokú egyértelműséggel rendelkező személyek kevésbé valószínű, hogy ellentmondásos nézeteket vallanak önmagukról (pl. egyszerre gondolják magukat szerénynek és ambiciózusnak).

Azok, akiknek egyértelműbb az önképük, nagyobb valószínűséggel értenek egyet az olyan kijelentésekkel, mint:

  • világos elképzelésem van arról, hogy ki vagyok, és magabiztos vagyok ezekkel a nézetekkel kapcsolatban
  • az önmagamról alkotott meggyőződéseim ritkán ütköznek egymással
  • könnyen le tudom írni másoknak, hogy milyen is vagyok valójában.

Emellett valószínűleg nem értenek egyet az olyan állításokkal, mint például:

  • gyakran változik az, ahogyan én látom magam
  • általában bizonytalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy ki vagyok
  • annak különböző aspektusai, aki vagyok, gyakran ellentmondásban vannak egymással.

Az önismeret előnyei

Ha világosabbak és magabiztosabbak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy kik vagyunk, annak rengeteg előnye van. Például azok, akiknek nagyobb az önkoncepciójuk tisztázottsága, kevésbé stresszesek, depressziósak, szorongók és neurotikusak. Nem meglepő, hogy magasabb az önértékelésük, több értelmet adnak az életüknek, nagyobb az életelégedettségük és a jóllétük. Ez mind jó, de a fokozott önismeret a kapcsolatunknak is jót tesz.

Azok, akik nagyobb önismereti tisztánlátásról számolnak be, azt is jelzik, hogy kapcsolatukban nagyobb a közelség, valamint nagyobb az elégedettség és az elkötelezettség. A nagyobb önmegértés többek között azért segíti a kapcsolatokat, mert növeli az önbecsülést. Ezek a pozitív érzések átgyűrűzhetnek a párkapcsolatra, javítva annak minőségét.

Mivel a kapcsolat jobb, az egyének nagyobb valószínűséggel ápolják azt. Ha a felek tisztábban látják, hogy kik ők, akkor nagyobb valószínűséggel fektetnek időt és energiát a kapcsolatukba is. Talán ennek eredményeképpen a magasabb önkoncepció tisztaságával rendelkezők kapcsolatai hosszabbak.

Hasonlóképpen, a házas egyének arról számolnak be, hogy nagyobb önkoncepciós tisztánlátásuk van azokhoz képest, akik csak randevúznak. Amikor az emberek tisztábbak önmagukkal kapcsolatban, hajlamosak a kapcsolatukat életük fontosabb részének tekinteni.

Van néhány ok, amiért a nagyobb önkoncepció tisztasága előnyös lehet a kapcsolataink számára. Először is, a magas önkoncepció tisztasága esetén a gondolatainknak, véleményünknek és viselkedésünknek következetesebbnek kell lennie. Egy vizsgálat azt találta, hogy a magasabb önkoncepció tisztasággal rendelkező egyének közeli barátaik jobban egyetértettek az énképükkel. Ezek a barátok pontosabb értékelést is adtak. Más szóval, a magas tisztaságú egyének könnyebben olvashatók és könnyebben megismerhetők.

Egy kapcsolatban ez nagyon hasznos a partner számára. Mivel következetesebben viselkedünk, könnyebben meg tudja jósolni, hogyan fogunk érezni és cselekedni. Ha tisztában vagyunk azzal, kik vagyunk, a partnerünk is pontosabban és magabiztosabban fogja tudni ezt. Ez fontos a kapcsolatunk minősége és hosszú élettartama szempontjából, mert a kutatások rendszeresen kimutatják, hogy az érzelmileg kiszámíthatatlan partner mennyire árt a kapcsolatoknak.

Ha tisztán és magabiztosan tudjuk, kik vagyunk, az segít abban is, hogy a partnerünket is tisztábban lássuk. Ez azért fontos, mert azok, akiknek világosabb elképzeléseik voltak a párjukról, kevesebb konfliktusról számoltak be, közelebb álltak a partnerükhöz és elégedettebbek voltak.

A párkapcsolaton belül a partnerek identitásukat is összevonják egy olyan folyamat során, amelyet a másiknak az énbe való befogadásának neveznek. A másik tulajdonságainak átvétele és a hozzá való hasonulás kockázatos lehet, különösen, ha nem tudjuk, kik vagyunk, és úgy érezzük, hogy potenciálisan elveszíthetjük önmagunk egy részét. Ha azonban nagyobb tisztánlátással és magabiztossággal rendelkezünk önmagunkkal kapcsolatban, a partnerünk aspektusainak átvétele nemcsak kevésbé fenyegető, hanem potenciálisan előnyösebb is, mert ezek az új elemek segítenek a fejlődésünkben.

(Psychology Today)

Nyitókép: Unsplash