Egy pár egy háznak a tetején, miközben a naplementét nézik

Szerelem és közömbösség? Teljesen megférnek egymás mellett

Azt gondolhatnánk, hogy pont másképp működik, mégis úgy tűnik, hogy a kis szintű közömbösség szerves részét képezi a sikeres kapcsolatoknak.Talán senkit nem lep meg, ha azt mondjuk, az érzékenység fontos alappillére a romantikus, jól működő kapcsolatoknak, a túl sok érzelmesség azonban nagyon leterhelhet minket, valamint párunkat. Pontosan ezért, a minimális szintű közömbösség segíthet a kapcsolat fenntartásában.

Az túlérzékeny emberek erőteljesen képesek megélni életük boldog, illetve negatív periódusait. Elaine Aron kutatása alapján a fenti kategóriába eső emberek a populáció 20 %-át teszik ki, ők, bár általában mély reflexióval rendelkeznek, könnyen túlterhelhetőek. A szuperérzékeny emberek a szerelemben is megnyilvánuló intenzív mintázatot mutatnak: többet akarnak, és gyakrabban lesznek féltékenyek.

A stresszre és az empátiára egyaránt fogékonyabbak, így szuperérzékenynek lenni előnyökkel és hátrányokkal is járhat együtt. A kapcsolatban túl érzékeny reakciók lehetnek a düh, irigység, bizalmatlanság is. Ezen kívül a stresszre és az empátiára is fogékonyabbak, így túlérzékenységük előnyökkel és hátrányokkal egyaránt jár.

A közömbösségre a legtöbb esetben a szerelem ellenpólusaként tekintünk, úgy érezzük, hogy egy kapcsolatban az érdektelen fél kevésbé szeret, ez pedig a másik fél közömbösségéhez vezet.

man and woman sitting posing for photo

Ayo Ogunseinde/Unsplash

Úgy tűnik azonban, hogy egy egészséges szintű közömbösség valójában javíthat a kapcsolaton. Ez tartalmazhatja az önkontrollt, a nyugalmat, a másik értékeinek és negatív tulajdonságainak elfogadását.

Ez a fajta érdektelenség valójában arról szól, hogy elfogadjuk a tényt, miszerint nem változtathatunk meg mindent, amit szeretnénk. Nincs minden felett kontrollunk, így a partnerünket sem formálhatjuk kifejezetten a saját igényeink szerint.

Ez nem azt jelenti, hogy nem ismerjük fel a másik hiányosságait és nem tesszük szóvá, hanem azt, hogy nem fordítunk rá óriási figyelmet.

A párterapeuták azt tanácsolják, hogy ne vegyük a másikat biztosra, mivel ő egy különálló személy. Ez nem egyenlő azonban a bizalmatlansággal, ami pusztító hatással bír a kapcsolatra.

(Forrás: Psychology Today)