Karácsonyi finomságok, melyek halálosak lehetnek kedvenceink számára

Karácsonyi finomságok, melyek halálosak lehetnek kedvenceink számára

Szinte lehetetlen megállni, hogy kedvenceinknek ne dobjunk le az ünnepi asztal alá néhány finom falatot, amikor olyan kérő tekintettel lesnek bennünket. Várják, hogy lepattanjanak a lábakhoz a morzsák, azonban vannak karácsonyi ételek, melyek komoly veszélyt jelenthetnek számukra.


A Science Alert magazinja felkért egy állatorvos és klinikai állatorvosi kutatót, hogy részletezze, mely gyakori ünnepi élelmiszerek, illetve alapanyagok veszélyesek a háziállatokra.

Zsíros ételek

A legtöbb kutya vagy macska valószínűleg egyetértene gazdájával abban, hogy a sült húsok a legfinomabb karácsonyi ételek. Ezekhez azonban a legtöbbször zsíros, vajas mártások járnak, ami kicsit sem hiányzik házikedvenceink szervezetének. A túl sok zsiradékot fogyasztó háziállatoknál hasnyálmirigy-gyulladás alakulhat ki, ami a zsír, a fehérje és a szénhidrátok lebontásában segédkező szerv gyulladása.

A hasnyálmirigy-gyulladás hatására a hasnyálmirigy emésztőenzimeket bocsát ki, és végül „megemészti” önmagát. Kezeletlenül a hasnyálmirigy-gyulladás más szervrendszereket, például a vesét és a májat is érintheti, sőt vérrögképződést is okozhat.

Hagymafélék

Ha csak a húsok és a mártás lenne az egyetlen probléma! Sok más gyakori ünnepi összetevő is árthat a háziállatoknak.

Számos, az ünnepi főzésben elterjedt alliumfaj, például a póréhagyma, a fokhagyma, a vöröshagyma és a metélőhagyma egészséges lehet az emberek számára. A kutyák és macskák számára azonban az alliumfélék mérgezőek. Ha lenyelik, hemolitikus vérszegénységet - a vörösvértestek számának csökkenését - okozhatják.

A hemolitikus vérszegénység jelei, amelyek általában néhány nappal a lenyelés után jelentkeznek, hányás, hasmenés, letargia és sárgaság.

Kenyérfélék

Az élesztős ételek, mint a zsemle és a kenyér, szintén olyan ünnepi vacsora hozzávalók, amelyeket az embereknek távol kell tartaniuk háziállataiktól. Az ezekben az ételekben lévő élesztő a háziállatok meleg gyomrában megerjedhet, és mérgező mennyiségű etanolt termelhet. Háziállatoknál az etanol mérgezés metabolikus acidózishoz vezethet, ami hirtelen vércukorszint-csökkenést, légzésdepressziót, görcsöket és szívmegállást okozhat.

Csak semmi csoki!

Abban sokan egyetértenénk, hogy a karácsonyi időszak egyik legjobb velejárója a végtelen mennyiségű legálisan elfogyasztható édességek. Azonban amit szabad nekünk, azt nem szabad kedvenceinknek, akármennyire is könyörögnek!

Azok az anyagok, amelyek számunkra is vonzóvá teszik a csokoládét - a metilxantinok, mint a teobromin és a koffein - mérgezőek a kutyák és a macskák számára is. A csokoládét lenyelő háziállatoknál „csokoládémérgezés” alakulhat ki, amely során a metilxantinok felhalmozódnak a szervezetben, és megbetegítik őket. A háziállatok csokoládémérgezésének jelei közé tartozik a remegés, a megnövekedett szívverés, a hányás, a hasmenés, a nyugtalanság és akár a görcsök is.

Nyitókép: Photo by Karsten Winegeart on Unsplash