Egy mikulás sapkás lány a fejét fogja

5 tipp, hogy könnyebben átvészeld a karácsonyi stresszt​

Az ünnepi időszak sokak számára stresszes lehet. Éppen ezért alábbi cikkünkbe összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, melyek alkalmazásával mentálisan stabilan lehet átvészelni a karácsonyt és az új évet.


1. Érzelmek kibogozása

Amennyiben szorongással vagy félelemmel tölt el az ünnepek közeledése, akkor célszerű lehet visszavezetni a gondokat a probléma gyökeréig. Elképzelhető, hogy egy gyerekkori trauma, a családdal való megromlott viszony vagy esetleg egy haláleset miatt jönnek fel kellemetlen érzések. Ezeket akár szakértővel is lehet kezelni, de már az is nagy segítséget nyújthat, ha magunkban tisztázzuk a helyzetet, vagy ha egy ismerősünkkel kibeszéljük.

2. Haditerv készítése

Sokak háztartásában előfordul, hogy például az egyik rokon él a kivételezés eszközével, így az egyik kedveltebb unokájának drágább ajándékot vesz, mint a többinek. Elképzelhető, hogy emiatt már korábbi években is rá lett szólva, csak szimplán nem vette figyelembe.

Hasonló múltbéli problémák újra feléledhetnek, viszont az ünnepek senkinek sem adhatnak okot arra, hogy sebeket ejtsenek másokon. Ilyen szituációkra érdemes már jóval az ünnepek előtt felkészülni, és higgadtan átgondolni, mi lenne a helyes reakció ilyen helyzetekben. Természetesen, ha az tűnik legjobb megoldásnak, akkor nem kötelező részt venni az adott alkalmon, így nincs megadva a káros személyiséggel rendelkező rokonnak a lehetőség a sértő bánásmódra.

3. Nem kötelező minden kérdésre felelni

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy egy illetlen, tapintatlan kérdést kapott egy távoli — vagy akár közeli, csak bunkó — családtagtól, melyre nem akart válaszolni. Mikor érkezik már a gyerek? Miért nem vagy még házas? Mennyi pénzt keresel? Ez csak néhány példa azon kérdések közül, melyek felmerülhetnek.

Ajánlatos tudatosítani, hogy ezekre nem muszáj válaszolni. Ha figyelmen kívül hagyjuk a kérdést és szembe szállunk az erőszakos tolakodással, akkor gyorsan pontot tehetünk az ügy végére és kifejezhetjük, hogy ezt nem szeretnénk kitárgyalni.

4.Maximalizmus elhagyása

Egy kis csal\u00e1d kar\u00e1csony este d\u00edsz\u00edti a feny\u0151f\u00e1t

Fotó: Unsplash/Jonathan Borba

Az egyik legfontosabb tanács ünnepek előtt, hogy akármilyen nagy felhajtást szeretnénk csapni, egy bizonyos ponton el kell engedni a tökéletességet és csak élvezni kell a pillanatot. Bizony, ami elromolhat, az el is romlik, és mindig történhet olyan komplikáció, melyekre nem vagyunk felkészülve. A maximalizmus csak jobban megkeserítheti a karácsonyi időszakot, holott az apró tökéletlenségek valószínűleg nem zavarnának senkit.

5. Közösségi média elfelejtése

Hogy jobban átélhessük a pillanatot tegyük le egy időre a mobiljainkat és élvezzük az ünnepet. Mások Instagram-bejegyzéseit és boldogságát látva előfordulhat, hogy a saját léthelyzetünket silányabbnak látjuk, holott az online világ legtöbbször egy hamis képet mutat.

Ha érdekel, hogy milyen egyéb módszerekkel vészelheted át az év végét, akkor kapcsolódó cikkünket itttudod elolvasni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psychology Today