egy nő mosolyogva nyújt a földön ülve edzőcipőben

Terjed a „kényelmes kardió” a TikTokon, de vajon tényleg hatékony?

A TikTok-on, akárcsak a való életben, rengeteg különböző típus hirdetője feltűnik, ha a fitneszről van szó.


Vannak a #75Hard hívei, akik 75 napot töltenek egy úgynevezett „átalakító mentális keménység program" teljesítésével, amely napi két 45 perces edzést tartalmaz; vannak, akik a 12-3-30 futópados edzésre esküsznek; és vannak ultramaratonisták, akik örömüket lelik abban, ha egyetlen nap alatt 160 kilométert futnak. Ha valami szelídebbet keresel, ismerkedj meg a cozy cardióval („kényelmes kardió”). Ezt a mozgásformát Hope Zuckerbrow találta ki, és arról szól, hogy úgy mozgasd meg a tested, hogy közben a lehető legkényelmesebb és legjobban érzed magad. Mintha csak meggyújtanád a kedvenc gyertyádat a nappalidban, és végigkövetnél egy jógavideót. De vajon hatékony ez az edzés?

​Mi a kényelmes kardió?

Azoknak kifejezetten ajánlott, akik nem szeretik a hagyományosabb fitnesztervek struktúráját és merevségét. A kényelmes kardió lényege, hogy közben boldognak és nyugodtnak érezd magad, ahelyett, hogy a „fájdalom nélkül nincs nyereség" mentalitást alkalmaznád. Zuckerbrow a témában készült videói szerint a cozy cardio segített neki kigyógyulni a mérgező diétás kultúrából, és rendbe hozni a testmozgással való kapcsolatát, miközben fogyott és az önbizalma is nőtt.

@hope_zuckerbrow cozy cardio🫶🏻 #fyp #cardio #cozy #weightloss #walkingpad ♬ Blue Moon - Muspace Lofi
A társadalom olyan nagy nyomást gyakorol a nőkre, hogy egy bizonyos módon nézzenek ki, és emiatt sokaknak büntetéssé vált a testmozgás. A kényelmes kardió mindezt átírja. Mindenki a saját vágyai szerint alakíthatja, az én verzióm úgy néz ki, mint egy gyertya pislákolása, a fehérjés kávém íze vagy a kedvenc sorozatom kényelme

− mondta Zuckerbrow.

Ez a módszer arra figyelmeztet, hogy lassítsunk és koncentráljunk a napunkban lévő apró dolgok megbecsülésére, amelyeket egyébként figyelmen kívül hagynánk. Ez jelentheti azt, hogy beépíted a tudatosságot a rutinodba, több időt szánsz olyan hobbikra, amelyeket valóban szeretsz csinálni, vagy kimozdulsz a természetbe, és leteszed kicsit a telefonod. Alapvetően olyan dolgokat kell tenned, amelyekben jól érzed magad.

​Mennyire hasznos a kényelmes kardió?

kuty\u00e1t s\u00e9t\u00e1ltat egy n\u0151

Fotó: Shutterstock

A fitnesz célja, hogy az embereket mozgásra bírjuk, így nem lehet pontosan meghatározni, hogy mi edzés, és mi nem az. Ha valaki napi mozgásként kimegy sétáltatni a kutyáját, vagy „edzésként" nyírja a füvet, az is teljesen rendben van. A kényelmes kardió ugródeszkát jelenthet azok számára, akik esetleg nem vonzódnak az agresszívabb mozgásformákhoz. A lényeg: minden mozgás jobb, mint a mozgás hiánya.

Hogyan vágj bele a kényelmes kardióba?

Mint említettük, a kényelmes kardió inkább egy wellness-filozófia, mint szigorú irányelvek és szabályok. De mutatunk néhány példát arra, hogyan próbálhatod ki ezt a trendet:

  • Vegyél fel egy kényelmes ruhát, tedd be a kedvenc podcastodat, és vidd el a kutyádat a szokásosnál hosszabb sétára.
  • Teremts meghitt hangulatot a nappalidban gyertyákkal vagy a fények lehalkításával, és kövess végig egy gyengéd jógaórát a YouTube-on.
  • Ha van egy könnyen hordozható futópadod, állítsd fel a tévé előtt, és sétálj (bármilyen tempóban, ami kényelmes), miközben nézed a kedvenc sorozatodat vagy filmedet.

Forrás: Pure Wow

Nyitókép: Shutterstock