Netflixet néző lány pattogatott kukoricával a kezében

Egy ültő helyedben megnézed egy sorozat összes részét? Van egy rossz hírünk!

A binge-watching, vagyis a sorozatok azonnali ledarálása egyre elterjedtebbé válik az egész világon. A jelenség nagyban köszönhető a Netflix és egyéb streamingszolgáltató platformok térhódításának. Mert hát „még egy biztosan belefér"! Néhány frissen közölt kutatás szerint ez egy újfajta függőség kialakulásához vezetett.


A függőségekkel foglalkozó szakértők egyelőre még nem ismerték még el a sorozatfüggőséget mentális betegségként, bár azt elismerik, hogy pornó-, videójáték- vagy sportfüggőséghez hasonló jegyeket mutat. Mivel még nem kezeljük hivatalosan betegségként a binge-watchingot, így a kézikönyvek lapjain sincsen róla adat, és pontos becslések sem állnak rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hányan szenvedhetnek ebben a függőségben. Mindazonáltal a pszichológusok szerint nagyon megugrott az ilyen esetek száma, amióta a koronavírus megjelent az emberek mindennapjaiban, főleg, hogy a legtöbb vizsgálat kapcsolatba hozta a túlzott sorozatnézést a depresszióval, a szorongással és a magányossággal is.

egy kisgyerek az \u00e1gyban, s\u00f6t\u00e9tben a laptopot n\u00e9zi

Fotó: Unsplash/JESHOOTS.COM

Több év függőségkutatást követően egy pszichológus összesen hat pontot határozott meg, melyek ha igazak ránk, akkor valószínűleg sorozatfüggőségben szenvedünk. Ez a hat pont a következő:

  1. a sorozatok ledarálása jelent számodra mindent, továbbá egyfajta sikerélménynek éled meg a befejező epizódokat;
  2. a hangulatod befolyásolására alkalmazod a sorozatnézést, hogy egy rövid ideig jól érezd magad;
  3. a képernyő előtt töltött időd kihatással van az életed más aspektusaira, például személyes kapcsolataidra;
  4. a monitor fénye előtt töltött óráid száma folyamatosan gyarapszik;
  5. a tevékenység megszűnésével pszichológiai és/vagy fiziológiai elvonási tüneteid jelentkeznek;
  6. könnyen visszaesel, ha egy időre sikerül is leállnod.

Hogyan tudsz leszokni?

A kutatók javaslata szerint nem szabad megvárnod az epizódok végét, hanem a közepén kell leállítanod a részeket. Ez egyébként kifiezetten nehéz, hiszen – ahogyan Science Alert cikke is írja – az epizódokat szándékosan csattanóval zárják le, így nehezebben hagyod ott a történetet.

Emellett érdemes beállítani egy napi limitet – nagyjából kettő és fél epizód az ideális mennyiség –, és csak akkor kezdd el nézni, ha ténylegesen minden napi teendődet megcsináltad, kellő időt szenteltél a karrieredre és a magánéletedre is!

Legyen ez egyfajta jutalom a nap végén!

Nem szabad elfelejteni, hogy az egészséges lelkesedés hozzáad az életedhez, míg a függőség elveszi az idődet.

Nyitó: Unsplash/JESHOOTS.COM