Mit érdemes tudni a kaviárról vásárlás előtt?
A kaviár sózott és tisztított halikra. Bár minden nőstény hal ikrát termel, a kaviár a tokfélék családjából származik és főként orosz konyhai különlegesség. De mit kell róla ezeken kívül tudnunk, ha az ünnepekre vásárolnánk belőle?
A kaviár tényleg halikra?
Igen, a kaviár egyetlen összetevőt tartalmaz: halikrát, vagyis ikrát. A kaviár természetes úton keletkezik, amikor a nőstény tokhalak ikrákat termelnek. Fontos különbség a hagyományos halikra és a kaviár között azonban az, hogy az utóbbinak tokhalikrából kell származnia. További meghatározó tényező, hogy a kaviárban lévő ikra megtermékenyítetlen.
Mi a különbség a halikra és a kaviár között?
Minden kaviár halikra, de nem minden halikra kaviár. Ahhoz, hogy kaviárnak minősüljön, a kaviárnak tokhalból kell származnia. Minden kaviárt egyértelműen fel kell címkézni, feltüntetve a minőségre, a fajtára és a származási országra vonatkozó információkat.
Hogyan gyűjtik a kaviárt?
Mint a legtöbb tenger gyümölcsei, a kaviár is lehet vadon élő vagy tenyésztett. A vadon termesztett kaviárt akkor gyűjtik, amikor a tokhalállomány tavasszal a sós vízből az édesvízbe vándorol. A tenyésztett tokhalakat ultrahanggal szorosan megfigyelik, hogy tudják, mikor állnak készen az ikrateremtésre.
Melyek a kaviár fajtái?
A kaviárnak két különböző osztályba sorolása, azaz minősítése létezik. A kaviárfajták osztályozásánál a méret, a textúra, az íz, a szín és az aroma is számít. Egyes kaviárgyártók megkülönböztetéseket és márkaspecifikus osztályokat hoznak létre, de ez többnyire csak marketing.
A osztályú kaviár: Ez a legjobbak legjobbja. Az A osztályú kaviár szilárd, dús, lédús, illatos és finom.
B osztályú kaviár: Ez is még mindig jónak számít, azonban itt az ikrák már kevésbé tökéletesen formázottak, illetve kevesebbet érik, mint az A osztályú.
Milyen típusú kaviárok léteznek?
Sokféle kaviár létezik. Szigorúan véve a kaviárt arról a tokhalfajtáról nevezik el, amelyből származik. De a halak ikráját ma már az egész világon gyűjtik és kaviár alternatívaként árulják.
- Amerikai kaviár
- Beluga kaviár
- Kaluga kaviár (különleges alkalmakra ajánljuk)
- Osetra kaviár
Nyitókép: Photo by Olga Pukhalskaya on Unsplash
(Kitchn)