gyümölcsök

6 gyümölcs, amit mindenképp be kellene iktatnod az étrendedbe

Vajon melyik a világ legegészségesebb gyümölcse? A kérdés egyszerű, a válasz azonban nem ilyen egyértelmű.


A táplálkozási szakértők szerint ugyanis nemcsak arra kellene figyelnünk, hogy milyen gyümölcsöt eszünk, hanem arra is, hogy milyen gyakran fogyasztjuk azt. A kulcs tehát a változatosság – a többféle gyümölcsből álló étrend a legjobb módja annak, hogy a szervezetünket ellássuk a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A Vogue segítségével most összegyűjtöttünk párat a legegészségesebbek közül.

Füge

Apró mérete ellenére a füge rengeteg vitamint tartalmaz. Bővelkedik például B-vitaminban, ami elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, és az idegek működéséhez is. Mindemellett jelentős kalcium- és magnéziumforrás, ami az erős csontokért, fogakért, valamint a fáradtság leküzdéséért felel.

Ez is érdekelhet: Egy kedvelt gyümölcs, amely fokozza a fogyást

Görögdinnye

A nyarat részben a görögdinnye miatt is várjuk, hiszen a lédús, édes, rózsaszín gyümölcsnél kevés finomabb édesség létezik. Szerencsére a fogyasztását a szervezetünk is meghálálja, ugyanis rengeteg C-vitamint, B6-vitamint és A-vitamint tartalmaz. Utóbbi kiemelten fontos az egészséges szem és a bőr rugalmassága szempontjából. A görögdinnye mindemellett jelentős mennyiségű káliumot is tartalmaz, ami segíti az izomműködést, a magas víztartalma pedig segít átmosni a vesét.

Avokádó

Gyakran tévesen zöldségnek tekintik, pedig hivatalosan gyümölcsnek számít. Az avokádóban található fontos vitaminok és ásványi anyagok közé tartozik a magnézium, a kálium és a vas, valamint a B-csoportba tartozó vitaminok, az A-provitamin (az A-vitamin előanyaga), az E- és a K-vitamin – utóbbi elengedhetetlen szerepet játszik a véralvadásban, illetve a csontok felépítésében. A gyümölcs azonban meglehetősen magas zsírtartalmú is – de ezek egészséges, telítetlen zsírsavak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez

Narancs

gy\u00fcm\u00f6lcs

Fotó: Marko Subotin/Shutterstock

Megfázás esetén általában utolsó mentsvárként egy adag narancshoz nyúlunk, hiszen a magas C-vitamin tartalma immunerősítő hatással bír. A gyümölcs azonban számos fontos vitamint tartalmaz: bővelkedik például a karotinoidokban és flavonoidokban, amelyek antioxidánsként működnek, és megvédik testünk sejtjeit a káros környezeti hatásoktól.

Sárgabarack

A sárgabarack az A-provitamin egyik legfinomabb forrása. Amint a szervezetbe kerül, A-vitaminná alakul, így támogatást nyújt az egészséges bőr és szemek számára. A csonthéjas gyümölcs ráadásul az immunrendszer számára is hasznos lehet, mivel rengeteg C-vitamint és E-vitamint tartalmaz. Mindemellett könnyen emészthető, így az érzékeny gyomrúak számára is ideális lehet.

Kivi

Lehet, hogy a narancs a leghíresebb C-vitamin forrás, de a kivi egy adaban többet tartalmaz belőle. Sőt, két kivi már fedezi a napi szükségletet. Ha pedig ez nem lenne elég, az apró és szőrös zöld gyümölcs rengeteg K-vitamint, folsavat, káliumot és rostot tartalmaz.