Fiatal nő fogyás után

Egy kedvelt gyümölcs, amely fokozza a fogyást és csökkenti a zsírfelszívódást

Fogyókúrás gyümölcs, amely teltségérzetet ad, javítja a bélrendszer egészségét és csökkenti a zsírok felszívódását.

A mindennapi étrend részeként egy avokádó növeli az egészséges bélbaktériumok számát és csökkenti a zsír felszívódását, olvasható a PsyBlog cikkében.

A gyümölcs rostokban és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, egy egészséges zsír, amely csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét a vérben.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az avokádót fogyasztó emberekben magasabb a bélmikrobák szintje, melyek a bélrendszer egészségét javító rostok lebontásáért és számos metabolit (rövid szénláncú zsírsavak) előállításáért felelősek.

Sharon Thompson, a tanulmány első szerzője elmondta, köztudott, hogy az avokádó fogyasztása segít a jóllakottságban és csökkenti a vér koleszterinszintjét, de azt nem tudták, hogyan befolyásolja a bélmikrobákat és a mikrobák által termelt metabolitokat.

„A mikrobiális metabolitok olyan vegyületek, amelyeket a mikrobák termelnek, és amelyek befolyásolják az egészséget. Az avokádó fogyasztása csökkentette az epesavakat és növelte a rövid szénláncú zsírsavakat. Ezek a változások a jótékony egészségügyi eredményekkel korrelálnak.”

Az epesavakat a máj termeli, az epehólyagban raktározzák, és a bélbe jutva lebontják az elfogyasztott élelmiszerekből származó zsírokat.

A nyugati étrendben több a zsír, ami több epesavat termel, ami figyelmeztetheti a bél mikrobiota populációját és bélgyulladást okozhat.

Thompsonék kutatásukban 163 túlsúlyos vagy elhízott résztvevőt vizsgáltak, és két csoportra osztották őket, majd mindkettő normál étrendben részesült.

Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoport friss avokádót evett (175 g férfiak vagy 140 g nők) étkezés részeként 12 héten keresztül minden nap, míg a másik hasonló étrendet követett, de avokádót nem fogyasztott.

„A célunk az volt, hogy teszteljük azt a hipotézist, hogy az avokádóban lévő zsírok és rostok pozitívan hatnak a bél mikrobiotára. Szerettük volna feltárni a bélmikrobák és az egészségügyi eredmények közötti összefüggéseket is”

– nyilatkozta Dr. Hannah Holscher, a tanulmány társszerzője.

Annak ellenére, hogy az avokádó magas zsírtartalmú, az avokádót fogyasztó csoport kevesebb zsírt szívott fel, mint a másik csoport. Dr. Holscher szerint a nagyobb zsírkiválasztás azt jelenti, hogy a kutatás résztvevői kevesebb energiát szívtak fel az elfogyasztott élelmiszerekből.

„Ez valószínűleg az epesavak csökkenése miatt következett be, amelyek molekulák, amelyeket az emésztőrendszerünk választ ki, és lehetővé teszi számunkra a zsír felszívódását. Azt találtuk, hogy az avokádó csoportban a székletben az epesavak mennyisége alacsonyabb, a székletben lévő zsír mennyisége pedig magasabb volt.”

Az élelmiszerekben található zsírfajták eltérően hatnak a bél mikrobiómára, például az avokádó egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek a szív számára egészségesek. Ráadásul az avokádó magas oldható rosttartalmú: egy átlagos avokádó 12 g rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott rostbevitel nagy része (28-34 g).

A legtöbb ember körülbelül 12-16 gramm rostot fogyaszt naponta, mondta Dr. Holscher, így az avokádó beépítése az étrendbe segíthet közelebb kerülni a rostjavaslatok teljesítéséhez.

„A rostfogyasztás nem csak nekünk jó; a mikrobiom számára is fontos. Az élelmi rostokat nem tudjuk lebontani, de bizonyos bélmikrobák igen. Ha élelmi rostot fogyasztunk, az előnyös a bélmikrobák számára és számunkra is.”

Amiatt nem kell aggódnunk, hogy az avokádó magas kalóriatartalmú, mivel sokkal fontosabb, hogy tápanyagdús étel legyen, amely olyan mikrotápanyagokat tartalmaz, mint a rostot és a káliumot, amelyekből nem jutunk eleget.

Nyitókép: Shutterstock