gyümölcsök

Ez a gyümölcs nem csak finom és tápláló, de a fogyásban is segít

Van egy fogyókúrás gyümölcs, amely teltségérzetet biztosít, javítja a bélrendszer egészségét, és csökkenti a zsírok felszívódását.


A napi egy avokádó fogyasztása az étrend részeként növeli az egészséges bélbaktériumok számát és csökkenti a zsírok felszívódását. Az avokádó gyümölcs rostokban és egyszeresen telítetlen zsírban gazdag, amely egészséges zsír, és csökkenti a vérben lévő „rossz" LDL-koleszterinszintet.

Egy tanulmány megállapította, hogy az avokádót fogyasztó embereknél magasabb a rostok lebontásáért felelős bélmikrobák szintje, és több olyan anyagcseretermék (rövid szénláncú zsírsav) termelődik, amelyek javítják a bélrendszer egészségét − írja a PsyBlog.

Sharon Thompson, a tanulmány első szerzője elmondta:

Tudjuk, hogy az avokádó fogyasztása segít a jóllakottság érzésében és csökkenti a vér koleszterinszintjét, de azt nem tudtuk, hogyan befolyásolja a bélmikrobákat és a mikrobák által termelt anyagcseretermékeket. A mikrobiális metabolitok olyan vegyületek, amelyeket a mikrobák termelnek, és amelyek befolyásolják az egészséget. Az avokádó fogyasztása csökkentette az epesavak mennyiségét és növelte a rövid láncú zsírsavakét.

Az epesavakat a máj termeli, az epehólyagban tárolja, és a bélbe juttatja az elfogyasztott élelmiszerekből származó zsírok lebontására. A nyugati étrend magasabb zsírtartalmú, ami az epesavak nagyobb termelését okozza, ami riasztja a bél mikrobióta populációját és bélgyulladást okozhat.

avok\u00e1d\u00f3s szendvics

Fotó: Shutterstock

A vizsgálatban 163 túlsúlyos vagy elhízott résztvevő vett részt, és két csoportra osztották őket, mindkettő normál étrendet kapott. Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoport 12 héten keresztül minden nap friss avokádót (férfiaknál 175 g, nőknél 140 g) evett egy étkezés részeként, míg a másik csoport hasonló étrendet követett, de nem evett avokádót.

Dr. Hannah Holscher, a tanulmány társszerzője elmondta:

Annak ellenére, hogy az avokádó magas zsírtartalmú, az avokádós csoport kevesebb zsírt szívott fel, mint a másik csoport.

Dr. Holscher hozzátette:

A nagyobb zsírkiválasztás azt jelenti, hogy a kutatásban résztvevők kevesebb energiát szívtak fel az elfogyasztott ételekből. Ez valószínűleg az epesavak csökkenése miatt következett be, amelyek olyan molekulák, amelyeket az emésztőrendszerünk választ ki, és amelyek lehetővé teszik a zsír felszívódását. Azt találtuk, hogy az avokádós csoportban alacsonyabb volt az epesavak mennyisége és magasabb volt a zsír mennyisége a székletben.

Az élelmiszerekben található zsírok típusai különbözőképpen hatnak a bélmikrobiomra, az avokádó például egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyeket szívbarátak. Ráadásul az avokádónak magas az oldható rosttartalma: egy átlagos avokádó 12 g rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott rostbevitel (28-34 g) nagy részét teszi ki.

Nyitókép: Shutterstock