Kenyérpirító az asztalon, lekváros kenyerek és egy pohár tej mellett

Te sem tudod, hogyan kell tisztítani a kenyérpirítót? Itt a válasz!

Szegény kenyérpirítóról a legtöbben megfeledkezünk, ha a tisztításáról van szó. Mivel túl bonyolultnak tűnik, ezért inkább bele se kezdünk. Pedig néhány perc alatt pár alapvető tisztítószer segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a morzsákat és az étel maradványokat a kenyérpirítóról, hogy az olyan legyen, mint az új.


Amit tudnod kell a kenyérpirító tisztítása előtt

A hagyományos kenyérpirító tisztítása gyors és egyszerű eljárás, azonban van néhány fontos biztonsági szempont, amellyel tisztában kell lenni, mielőtt elkezdjük.

Tisztítás előtt mindig húzd ki a kenyérpirítót a konnektorból!

A kenyérpirító teljesen hűljön ki a tisztítás előtt!

A tisztítás között gyakran ürítsd ki a morzsatálcát; a teli morzsatálca tűzveszélyes!

Soha ne próbáld meg eltávolítani a morzsákat, ha a kenyérpirító be van dugva!

Ne helyezz használati tárgyakat a kenyérpirítóba; ez károsíthatja a fűtőelemet, valamint tűz- és áramütésveszélyt jelenthet!

Kerüld a kenyérpirító vízzel és/vagy tisztítószerekkel való permetezését vagy leöntését!

A takarítás menete

Előkészületek:

Tisztítás előtt húzd ki a kenyérpirítót a konnektorból, és ha nemrég használtad, hagyd teljesen kihűlni!

Ürítsd ki a morzsákat belőle.

Ha a kenyérpirítónak van morzsatálcája, csúsztasd ki, és ürítsd ki a morzsákat a szemetesbe. Tartsd a kenyérpirítót a szemetes vagy a mosogató fölé, és óvatosan rázd meg, hogy a morzsák kipotyogjanak belőle.

Morzsatálca tisztítása:

Egy tésztakefével távolítsd el a kenyérpirító belső részeire tapadt morzsákat. A süteménykefe a morzsatálca alapos tisztításához is hasznos – olyan, mint egy kenyérpirítóba illő apró seprű.

Külső tisztítás:

Nedvesíts be egy mikroszálas kendőt vízzel, és csavard ki éppen annyira, hogy még nedves legyen, de ne csuromvizes. A nedves, mikroszálas kendővel töröld tisztára a kenyérpirító külsejét, különös figyelmet fordítva a karokra és a gombokra.

Ha a kenyérpirító külseje különösen koszos, (láthatóan ráragadt étellel), akkor hígíts fel néhány csepp mosogatószert vízben, hogy egy olyan oldatot kapj, ami nagyobb tisztítóerőt biztosít, mint a víz önmagában. Egy nem súroló szivacs is segíthet a ragacsos lerakódások lemosásában.

Vegyük le a kenyérpirító gombjait, ha azok levehetők, és tisztítsuk meg alaposan forró, szappanos vízben.

Végezetül szárítsuk meg és szereljük össze a kenyérpirítót. Közvetlenül a tisztítás után egy mikroszálas ruhával szárazra tudjuk törölni a külsejét, ezzel megakadályozva, hogy csíkosra száradjon.