Egy nő főz a konyhájában

6 magas keratintartalmú étel az egészséges hajért és szép körmökért

A keratinnak fontos szerepe van a haj, a bőr, illetve a körmök egészségében. Ugyan léteznek étrendkiegészítők, melyek szintén hasznosak lehetnek, ellenben számos természetes táplálék formájában is be lehet vinni nagyobb mennyiségű tápanyagot a szervezetbe.


1. Tojás

A tojásfogyasztás kiváló módja a keratintermelés természetes módon történő fokozásának. Többek között a biotinnak is ez az egyik fő forrása, ami segíti a bőrt és a körmöket egészségesen tartó anyag termelődését. Ezek mellett a szelént, a riboflavint, valamint A- és B12-vitamint is tartalmaz.

2. Hagyma

Nem csak a kedvenc ételeink ízesítésénél hasznos, hanem a keratin egyik alkotóelemének előállításában is nagy szerepet játszik. Különösen magas az N-acetil-ciszteinszintje, melyet a szervezet cisztein nevű aminosavvá alakít át. Ezzel együtt folsavat is tartalmaz, amely egy alapvető fontosságú mikrotápanyag, hiszen az tartja egészségesen a szőrtüszőket.

3. Lazac

A lazac bővelkedik fehérjében, valamint egy másik forrása a biotinnak is. Szintén támogatja a keratin termelődését. Azt is érdemes tudni, hogy ez a típusú a hal magas omega-3 zsírsavtartalmú, mely segíti a haj növekedését, fokozza a sűrűségét és véd a hajhullás ellen.

4. Édesburgonya

N\u00e9h\u00e1ny felszeletelt \u00e9s p\u00e1r eg\u00e9szben maradt \u00e9desburgonya

Fotó: Shutterstock

Az A-vitamin elősegíti a keratinszintézist, valamint elengedhetetlen a bőr és a haj egészségének megőrzéséhez. Még szerencse, hogy az édesburgonya meglehetősen nagy számban tartalmaz A-provitamin-karotinoidokat. Ilyen például a béta-karotin, ami A-vitaminná alakul a szervezetbe juttatva.

Amellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy ez a gyökérzöldség kiadós adag káliumot, mangánt, valamint B6- és C-vitamint biztosít.

5. Napraforgómag

A napraforgómag sós, laktató és ízletes. Mindezek tetejébe pedig hasznos a bőr és a haj egészségének megőrzése szempontjából. Többek között forrása mind a biotinnak, mind a keratintermelést támogató fehérjének, illetve számos más mikrotápanyagban is gazdag. Ilyen például az E-vitamin, a réz és a szelén.

6. Mangó

A Dél-Ázsiából származó egzotikus gyümölcs fogyasztása egy ízletes módja annak, hogy extra tápanyagokat juttassunk a szervezetünkbe, miközben támogatja a keratinszintézist. A mangó emellett számos más, a bőr és a haj egészsége szempontjából kulcsfontosságú tápanyagot is tartalmaz, ami a témánk szempontjából csak még különlegesebbé teszi.

Nyitókép: Unsplash/Jason Briscoe

Forrás: Healthline