Két nő beszélget egymással egy asztalnál ülve

Ilyen kérdéseket tegyél fel az őszinte és nyílt válaszokért​

Beszélgetések során azért teszünk fel kérdéseket, hogy új információkat szerezzünk, és hogy jobban megismerjük a másik felet. A hazugságok elkerüléséhez viszont alaposan meg kell válgatnunk a szavainkat, illetve a közlési módunkat. Mit kell tennünk, hogy őszinte válaszokat kapjunk?


A megtévesztéssel kapcsolatos legújabb kutatások egyértelmű útmutatót adhatnak ahhoz, hogy hazugságok nélkül juthassunk a kívánt információkhoz. Mindenekelőtt egy fontos lépés, hogy mindig felkészülten vágjunk bele egy téma feldolgozásába. Mielőtt egy kényes kérdésre akarnánk kitérni, előtte bizonyosodjunk meg az ismereteink helyességéről több forrásból is.

Ezáltal könnyebben elkerülhetők a félreértések. A kérdés feltételének módja is csapdákat rejthet, melyeket célszerű kiküszöbölni. A hosszabb válaszokat figyelmen kívül hagyó folyamatos, rövid kérdések esélyt adhatnak arra, hogy a válaszadó kitérjen bizonyos részletek elmesélése elől. Azt is érdemes észben tartani, hogy minél több magyarázási lehetőséget hagyjunk nyitva.

„Nagyon dühösnek érezted magad?” HELYETT:: „Mit éreztél akkor?”

A forrásismeret témakörénél maradva egy probléma létezését feltételező kérdésnél fontos bizonyos mennyiségű alaptudás felhalmozása. Ha például egy szakma veszélyességére kérdezünk, akkor nem úgy közelítünk, hogy például „lesznek-e dühös ügyfelek”, hanem úgy, hogy „mennyi dühös ügyfél szokott jelentkezni egy héten.”

Az ilyen részletek hozzáértésre utalnak, így nagyobb őszinteséget váltanak ki a másik félből.

Néhány tipp a hazugságok felismeréséhez:

Kérdésekkel sokszor nem csak az információ megszerzése a cél, hanem a kapcsolatok elmélyítése is. Ez a kettő viszont sokszor nem társul egymással, hiszen gyakran kell kényes témákról társalogni a mindennapi életben. Az őszinteséghez néha még baráti társaságokban is olyan váratlan és éles kérdéseket kell feltenni, melyekre a beszélgetőpartner nem tud előre felkészülni, így elárulhatja magát.

Ez ronthatja az emberi kapcsolatot, az információs célok fontosságát pedig előtérbe helyezi.

Sokan egy nehezebb témához érve attól tartanak, hogy az érdeklődésük után ugyanazt a kérdést kapják vissza. Ez párkapcsolati vagy pénzügyeknél is nagy baj lehet, így célszerű kerülni őket a beszélgetések során, ha mi se tudnánk őszinte magyarázattal szolgálni rájuk.

A kapcsolatok féltése gyakran elhallgatott problémákhoz vezet, néhány nehezebb téma felvetése viszont bensőségesebb viszonyt alakíthat ki, tehát a helyesen megfogalmazott kérdés még hasznos is lehet. Összességében nem kell megfutamodni az ilyenektől, de kellő hozzáértéssel kell kezelni őket.

Nyitókép: Unsplash/Christina @ wocintechchat.com

Forrás: Psychology Today