törött tükörbe néző nő

Így kezeld egy nárcisztikus ember rágalmazását

Van az a mondás, hogy a nárcisztikusokat meg kell vonni a figyelemtől, ám akad egy kis probléma ezzel az elmélettel.


A fent említett megoldás ugyanis nem vonatkozik minden nárcisztikusra. Sőt, a rejtett nárcisztikusokra egyáltalán nem. Ebben a cikkben egybegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a burkolt nárcisztikusok működése kapcsán a Good Men Project segítségével.

​Nyílt és rejtett nárcizmus

A nárcizmus egy spektrum, amin mindannyian rajta vagyunk. Akik a spektrumon feljebb vannak, általában nyíltabban művelik, kivéve, ha rájönnek, hogy nárcizmusuk annál nagyobb előnyökkel jár, minél jobban elrejtik.

A rosszindulatú nárcisztikusok különösen jók ebben. A burkolt nárcisztikusok a bántalmazásukat finoman fejezik ki: ők a passzív-agresszió mesterei, megdobálnak kővel, majd eldugják a kezüket.

​A rágalomhadjárat meghatározása

A lejárató kampány a fordított pszichológia egy verbális formája − szó szerint az igazság kimondása. A nárcisztikus elkezd rosszat mondani rólad másoknak, általában azzal a szándékkal, hogy az embereket ellened fordítsa és/vagy tönkretegye a nyilvános megítélésedet.

​Miért támaszkodnak a nárcisztikusok a rágalomhadjáratokra?

k\u00e9k haj\u00fa f\u00e9rfi

Fotó: Максим Власенко / unsplash

Az egész az irányítás és az arc megóvása miatt történik. Két oka van annak, hogy egy nárcisztikus rágalomhadjáratot indít:

  • dühös, mert nem foglalkozunk többé velük
  • meg akarnak előzni minket a történet kitudódásában

A nárcisztikusok folyamatosan mutogatják a kezüket, különösen az áldozataiknak. Az általuk indított lejárató kampány valójában arról árulkodik, hogy rettegnek attól, hogy a másik mondja el először az igazat.

​Irányítaniuk kell a narratívát

Tudják, hogy amit elmondunk róluk, az lesz az igazság, ami rossz színben tünteti fel őket, ráadásul minél több bizonyítékunk van, annál rosszabbul járnak. Azzal, hogy megelőznek és legyőznek, csökkentik a hitelességünket.

​A rágalomhadjárat egy kiszámított fegyver

A bántalmazó azért készítette, hogy a potenciális hívőkből szkeptikusokat csináljon. Nem azért, hogy megbántson téged, hanem azért, hogy mentse magát és megőrizze a jó hírnevét. Minél bántóbbak, az áldozat annál inkább csak el akar menekülni gyógyulni, nem pedig elárulni a nárcisztikust.

​Egyszerűen csak gyógyulni akarnak

mutat\u00f3 f\u00e9rfi

Fotó: Adi Goldstein / unsplash

A nárcisztikusok annyira bele vannak burkolózva a bűntudatba és a félelembe, hogy azt hiszik, te is azt teszed velük, amit most ők veled. Rágalomhadjáratukat az teszi ironikussá, hogy önbeteljesítő jóslattá válnak, mert ha befogták volna, sok áldozat valószínűleg nem állt volna elő a bántalmazásukkal.

​Senki sem szereti, ha hazudnak neki

Ha a személyiségünket rágalmazzák, és a hazugságok miatt következményekkel kell számolnunk, akkor végső soron kénytelenek vagyunk megvédeni magunkat.

​A hallgatás nem mindig ér aranyat

Egy nárcisztikus számára halálos, ha az áldozatuk figyelmen kívül hagyja őket. A burkolt nárcisztikusok ezt ritkán élik túl, mert az elutasítás mögött ott a felismerés, hogy ami az álarc alatt van, az nem szerethető.

A másik opció, hogy elmondjuk az igazadat. Probléma akkor van, ha nincs senki, aki leleplezhetné a hazugságokat, és az áldozat sokkal tovább szenved − még akkor is, ha figyelmen kívül hagyja a bántalmazót.

Nyitókép: Stephany Lorena / unsplash