Konyhai kések egy késtartóban, mellette körte, gránátalma és alma egy vágódeszkán

Ezért takarítsd ki a késtartót gyorsan - így csináld

Ha van késtartónk, akkor valószínűleg minden alkalommal használjuk, amikor főzünk. De milyen gyakran tisztítjuk? Kiderült, hogy azok az apró kis nyílások valószínűleg baktériumokat rejtenek, amelyek aztán minden alkalommal, amikor paradicsomot szeletelünk vagy hagymát aprítunk, az ételünkbe kerülnek.

Amíg nem rakjuk vissza a piszkos késeket a késtömbbe, addig nem lehet annyira koszos – gondolnánk. Kiderült azonban, hogy még a tiszta kések is tartalmazhatnak baktériumokat azokban az apró nyílásokban. Alexis Novacekkel, a ZLINE háztartási piac szakértője szerint a késblokkok megfelelő karbantartás nélkül nagyon koszossá válhatnak. Nagyon fontos, hogy a késeket megszárítsuk, mielőtt a blokkban tároljuk őket, ami egy olyan lépés, amiről a legtöbben nem is tudják, hogy szükséges.

„A nedves kések visszahelyezése a blokkba penészedést okozhat, ami veszélyt jelent a konyhában, amit nehéz eltávolítani”

Novacek a következő lépések követését javasolja a késtömb alapos tisztításához:

1. Nyílások megtisztítása

Vegyük ki az összes kést, majd fogjuk a késtartót, fordítsuk meg, és rázzuk ki belőle a morzsákat. Ezután fordítsuk vissza a jobb oldalára, és egy pipatisztító segítségével jussunk be azokba a nyílásokba, ha a maradék morzsák ott rekedtek.

2. Külső megtisztítása

Tisztítsuk meg a tartó külsejét szappanos vízzel. Novacek azt javasolja, hogy egy súrolószivaccsal vagy kefével, szappannal és vízzel óvatosan súroljuk át, de kerüljük a túl sok víz használatát, mert a nedvesség miatt alakul ki a penész és a baktériumok.

Ha kész, töröljük le a késtartót tiszta, nedves ruhával. Ha felesleges nedvesség vagy szappanmaradvány maradt, távolítsuk el egy kaparóval minden oldalon. Ezután töröljük le a tartót ismét egy másik tiszta, száraz ruhával, biztosítva, hogy minden felesleges nedvességet eltávolítsunk.

3. Fehérítő oldat

Miután a késtartó megszáradt, lehetőleg egy éjszaka alatt, keverjünk össze egy teáskanál fehérítőből és négy csésze vízből álló oldatot.

Tisztítsuk meg a fakocka külsejét egy súrolókefével és a hígított fehérítőoldattal. A fehérítőoldatba mártott pipatisztítóval tisztítsuk meg az egyes nyílásokat, ezután töröljük át ismét nedves ruhával, és hagyjuk teljesen megszáradni legalább 12 órán át.

(Bhg)

Nyitókép: Shutterstock