Ezért takarítsd ki a késtartót gyorsan - így csináld
Amíg nem rakjuk vissza a piszkos késeket a késtömbbe, addig nem lehet annyira koszos – gondolnánk. Kiderült azonban, hogy még a tiszta kések is tartalmazhatnak baktériumokat azokban az apró nyílásokban. Alexis Novacekkel, a ZLINE háztartási piac szakértője szerint a késblokkok megfelelő karbantartás nélkül nagyon koszossá válhatnak. Nagyon fontos, hogy a késeket megszárítsuk, mielőtt a blokkban tároljuk őket, ami egy olyan lépés, amiről a legtöbben nem is tudják, hogy szükséges.
„A nedves kések visszahelyezése a blokkba penészedést okozhat, ami veszélyt jelent a konyhában, amit nehéz eltávolítani”
Novacek a következő lépések követését javasolja a késtömb alapos tisztításához:
1. Nyílások megtisztítása
Vegyük ki az összes kést, majd fogjuk a késtartót, fordítsuk meg, és rázzuk ki belőle a morzsákat. Ezután fordítsuk vissza a jobb oldalára, és egy pipatisztító segítségével jussunk be azokba a nyílásokba, ha a maradék morzsák ott rekedtek.
2. Külső megtisztítása
Tisztítsuk meg a tartó külsejét szappanos vízzel. Novacek azt javasolja, hogy egy súrolószivaccsal vagy kefével, szappannal és vízzel óvatosan súroljuk át, de kerüljük a túl sok víz használatát, mert a nedvesség miatt alakul ki a penész és a baktériumok.
Ha kész, töröljük le a késtartót tiszta, nedves ruhával. Ha felesleges nedvesség vagy szappanmaradvány maradt, távolítsuk el egy kaparóval minden oldalon. Ezután töröljük le a tartót ismét egy másik tiszta, száraz ruhával, biztosítva, hogy minden felesleges nedvességet eltávolítsunk.
3. Fehérítő oldat
Miután a késtartó megszáradt, lehetőleg egy éjszaka alatt, keverjünk össze egy teáskanál fehérítőből és négy csésze vízből álló oldatot.
Tisztítsuk meg a fakocka külsejét egy súrolókefével és a hígított fehérítőoldattal. A fehérítőoldatba mártott pipatisztítóval tisztítsuk meg az egyes nyílásokat, ezután töröljük át ismét nedves ruhával, és hagyjuk teljesen megszáradni legalább 12 órán át.
(Bhg)
Nyitókép: Shutterstock