Ajakápolót a szájára kenő nő

Ezek a száraz, kicserepesedett ajkak gyakori okai és így tegyünk ellene

A száraz ajkak hátterében néhány kulcsfontosságú ok és rossz szokás áll, melyet többségünk napi rendszerességgel követ el.


Az egyik fő különbség az ajkak bőre és a test többi része között az, hogy sokkal vékonyabb, általában 3-5 rétegből áll, míg az arcon lévő bőe akár 16 rétegből is. Az ajkainkról hiányzik a felső hámréteg, az úgynevezett stratum corneum is, amely védőfunkciót lát el, megakadályozza a kiszáradást és védekezik az UV-sugárzás ellen.

A másik lényeges különbség, hogy az ajkaink nem tartalmazzák a bőrünkön máshol található mirigyeket, így nagyobb a valószínűsége, hogy szárazzá és repedezetté válnak, mivel nem rendelkeznek ugyanazokkal a természetes olajokkal, amelyek puhán és simán tartják őket.

A hideg és a központi fűtés miatti páratartalom csökkenés és az ajkak többszöri nyalogatása mind hozzájárulhatnak azok kiszáradásához. Ha az alábbi tanácsokat elkerüljük, búcsút inthetünk a száraz ajkaknak.

1. Vitaminhiány

A B2-vitamin elengedhetetlen a sejtműködéshez, és ezáltal az egészséges ajkakhoz. Együnk sok B2-vitaminban gazdag ételt, például tojást és sovány húst. A cink- és vashiányt szintén összefüggésbe hozták a száraz ajkakkal, így a zöldségek fogyasztása is segít az egyensúly fenntartásában.

2. Ajkak nyalogatása

Ellentmondásosnak tűnik, de az ajkak nyalogatásával valójában sokkal rosszabb lesz a helyzet, mivel a nedvesség elpárolgása az ajkak felületéről még jobban kiszárítja azokat.

3. Illatosított ajakápoló

Ha ajakápoló használata mellett is száraz marad az ajkunk, ellenőrizzük a választott krém összetevőit. Némelyik olyan illatanyagokat tartalmaz, amelyekre egyes ajkak érzékenyek, és kiszáradhatnak. Ha az ajkaink nagyon fájnak vagy érzékenyek, érdemes kerülni az erősen ízesített vagy illatosított termékeket, mivel ezek néha tovább súlyosbíthatják a helyzetet.

Előfordulhat, hogy allergiásak vagyunk az adott használt ajakápoló termékekre, például a sheavajra, a méhviaszra vagy a ricinusolajra, de a bőrradírok, szappanok vagy habzó tisztítószerek használata is állhat az ajkak túlzott szárazsága mögött.

4. Dehidratáltság

Bőrünk mellett az ajkainkon is meglátszhat. A száraz ráncok jelezhetik, hogy azonnal növelnünk kell a vízbevitelt. Ennek oka az az ásványi anyagok szintjében okozott pusztítás.

5. Egészségi állapot

Ha a tüneteink nem javulnak a sok ajakápolótól, akkor lehet, hogy ekcémánk van. Ebben az esetben érdemes tanácsot kérni a háziorvostól vagy a bőrgyógyásztól.

Az ajkak szárazsága, különösen a száj sarkai körül annak azt is jelezheti, hogy szervezetünk túl sok élesztőgombát termel, és fertőzésünk van.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock