egy ember a tenyerével takarja az arcát

Így kerüljük el a kiégést munkahelyünkön és kapcsolatainkban

Év elején az emberek többsége valamilyen önsegítő gyakorlatba kezd. Száraz január, digitális detox és társaik. Ezek mindegyike hasznos, viszont egyikkel sem érünk el hosszútávú változást. A megoldás igazából nagyon egyszerű: szabjuk meg saját határainkat annak érdekében, hogy elkerüljük a mentális problémákat, vitákat vagy esetleg a munkahelyi kiégést.


A határok meghúzása nem feltétlenül annyit jelent, hogy egy bizonyos helyre nem megyünk többet, vagy valamilyen tevékenységet elfelejtünk. A párkapcsolatokra, a munkahelyi életre és a személyes boldogságra is kihatással lehet, ha bizonyos határokat felállítunk magunknak. Ehhez elkerülhetetlen, hogy beszéljünk a körülöttünk évő emberekkel problémáinkról.

"Nem akarok olyan helyzetben lenni, ahol akár csak egy órán keresztül is nem érzem jól magam"

— mondta a Szex és New York-ból ismert Kim Cattrall, szavait pedig érdemes elraktározni.

Mik lehetnek az első lépések?

A határok kijelölése során a legelső és legfontosabb lépés, hogy tisztában legyünk önmagunkkal. Amennyiben érezzük, hogy túl sokat dolgozunk, vagy folyamatosan áttaposnak rajtunk, akkor szilárd határok meghúzására van szükség.

Amikor munkahelyen vagy magánéletünkben olyan emberrel találkozunk, aki megbántanak/terhelnek minket, akkor ne habozzunk felszólalni. Egyszerűen hagyjuk el a helységet, ha a továbbiakban nem változnak a körülmények. Ehhez tartsuk magunkat, mert nem szabad elengednünk a gyeplőt. A szigorú feltételek pozitív eredményekhez vezetnek.

Nem kell magyarázkodásba sem kezdenünk, hiszen nem minden ember éli meg ugyanazt a történést teherként, így nem is várhatunk feltétel nélküli megértést. A kulcs az elfogadás, és annak tudatosítása, hogy számunkra itt van a határvonal, amiből nem engedünk.

Mindenképp készüljünk fel konfrontációra!

k\u00e9t ember besz\u00e9lget

Fotó: Unsplash/LinkedIn Sales Solutions

Sokak árulásnak, vagy éppen sértésnek fogják érezni szavainkat. Ilyenkor arra kell gondolnunk, hogy saját mentális egészségünk megőrzése érdekében lépjük meg ezeket a lépéseket. A túlvállalás és a folyamatos pörgés könnyen depresszióval és kiégéssel járhat.

A munka-magánélet egyensúlya nagyon fontos!

A szakmai életet nem érdemes hazavinni, mert jelentősen csökkentheti a szabadidőnk és a pihenésre szánt óráink számát. A kettőt el kel különítenünk, a főnökséggel pedig tudatnunk kell, hogy így nem tudjuk kipihenni magunk annyira, hogy a maximumot nyújthassuk szakmai területünkön.

Párkapcsolatainkra ez ugyanúgy vonatkozik. Ajánlatos összeírni azokat a határokat, amelyeket fontosnak érzünk, ezután összehasonlítanunk az egyezéseket és különbségeket. A legfőbb hibákat érdemes kijelölnünk, ezek megoldására pedig minél hamarabb időt szakítanunk. Fontos, hogy mi is legyünk megértőek, simulékonyak partnerünk határaival kapcsolatban.