A kínai diéta alapjai – nem véletlenül olyan hatásos
1. Uborka
Energia: 16 kalória/100g
Az uborka több mint 95%-ban vizet tartalmaz, vitaminokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú. A friss uborkában található enzim hatékonyan elősegíti az emberi anyagcserét és vérkeringést, valamint fokozza a bőr redox hatását.
2. Vízispenót
Energia: 25 kalória/100g
A vízispenót nagyon alacsony kalóriatartalmú, és jó hatással van a zsírvesztésre. Lúgos zöldség lévén, képes csökkenteni a bélrendszer savasságát és megakadályozni a bélflóra egyensúlyának megbomlását. A vízi spenótban található niacin és C-vitamin csökkentheti a koleszterinszintet és a trigliceridszintet.
3. Brokkoli
Energia: 30 kalória/100g
A brokkoli nagyon gazdag a különböző rostokban, melyek képesek felszívni a vizet és megduzzadni, így teltségérzetet ad. Emellett a rostok elősegíthetik az emésztést és a felszívódást.
Egy japán tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a brokkoli átlagos tápértéke és betegségmegelőző hatása sokkal magasabb, mint más zöldségeké. Tápanyagtartalma nemcsak magas, hanem nagyon változatos is, többek között fehérje, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok, C-vitamin és karotin is megtalálható benne.
4. Barna rizs
Energia: 50 kalória/100g
A barna rizs a finomított rizshez képest több élelmi rostot tartalmaz, felszívja a vizet és kitágul az emberi bélben, ami serkenti a gyomor mozgékonyságát, javítja a székrekedést és elősegíti az anyagcserét.
5. Joghurt
Fotó: Shutterstock
Energia: 60 kalória/100 ml
Egy tanulmány szerint a joghurtot fogyasztó emberek 61%-kal több zsírt veszítettek, mint azok, akik nem ettek. A joghurt sok aktív tejsav baktériumot tartalmaz, amelyek képesek szabályozni a flóra egyensúlyát, elősegítik a gyomor-bélrendszer perisztaltikáját, és eltávolítják a „hulladékot” a bélből, valamint enyhítik a székrekedést.
6. Zab
Energia: 68 kalória/100g
A zab lizint és linolsavat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a koleszterin felhalmozódását a szív- és érrendszerben. Emellett fehérjében gazda – több mint kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a rizs, és a gabonafélék között az első helyen áll. Hatékony a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint az időseknél a hiperlipidémia megelőzésére is.
7. Halak
Energia: 123 kalória/100g
A hal a kínai diétás ételek igen finom és egészséges összetevője, mely egyfajta telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet és a triglicerideket.
A halban lévő gazdag fehérje szintén könnyen felszívódik a szervezetben. A fogyás időszakában a hal párolása a legjobb főzési mód, mivel kevesebb vagy egyáltalán nem használunk olajat.
8. Csirkemell
Energia: 130 kalória/100g
A csirkemell nagyon elterjedt a kínai étrendben, mely „kalóriaszegény király” a különböző húsok között. A csirkemellnek van még egy fontos tulajdonsága: nulla szénhidrátot tartalmaz, ami a fogyni vágyók számára elengedhetetlen, eközben fehérjében gazdag.
9. Tojás
Energia: 144 kalória/100g
Magas fehérjetartalommal és számos, az emberi szervezet számára szükséges esszenciális aminosavval rendelkezik. A tojássárgája lecitint tartalmaz, amely a zsírt és a koleszterint apró részecskékké emulgeálja, amelyek könnyen kiürülnek az erekből.
10. Zöld tea
Energia: 0,5 kalória/100ml
Olyan aromás vegyületeket tartalmaz, amelyek feloldják a zsírt és megakadályozzák annak felhalmozódását a szervezetben. A zöld teában található B1-vitamin és C-vitamin elősegítheti a gyomornedv kiválasztását, ami segíti az emésztést és a zsír kiürülését.
Nyitókép: Shutterstock