Salátával teli tányért a kezében tartó ázsiai nő

A kínai diéta alapjai – nem véletlenül olyan hatásos

Ahogy egy kínai mondás tartja: 100% egészséghez 30% testmozgás és 70% diéta szükséges. Íme, néhány alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriatartalmú, de rostban, fehérjében, vitaminokban és egyéb tápanyagokban gazdag kínai étel, amely a kínai diéták alapját képezi.

1. Uborka

Energia: 16 kalória/100g

Az uborka több mint 95%-ban vizet tartalmaz, vitaminokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú. A friss uborkában található enzim hatékonyan elősegíti az emberi anyagcserét és vérkeringést, valamint fokozza a bőr redox hatását.

2. Vízispenót

Energia: 25 kalória/100g

A vízispenót nagyon alacsony kalóriatartalmú, és jó hatással van a zsírvesztésre. Lúgos zöldség lévén, képes csökkenteni a bélrendszer savasságát és megakadályozni a bélflóra egyensúlyának megbomlását. A vízi spenótban található niacin és C-vitamin csökkentheti a koleszterinszintet és a trigliceridszintet.

3. Brokkoli

Energia: 30 kalória/100g

A brokkoli nagyon gazdag a különböző rostokban, melyek képesek felszívni a vizet és megduzzadni, így teltségérzetet ad. Emellett a rostok elősegíthetik az emésztést és a felszívódást.

Egy japán tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a brokkoli átlagos tápértéke és betegségmegelőző hatása sokkal magasabb, mint más zöldségeké. Tápanyagtartalma nemcsak magas, hanem nagyon változatos is, többek között fehérje, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok, C-vitamin és karotin is megtalálható benne.

4. Barna rizs

Energia: 50 kalória/100g

A barna rizs a finomított rizshez képest több élelmi rostot tartalmaz, felszívja a vizet és kitágul az emberi bélben, ami serkenti a gyomor mozgékonyságát, javítja a székrekedést és elősegíti az anyagcserét.

5. Joghurt

Mandul\u00e1s \u00e9s csokol\u00e1d\u00e9s granola m\u00e9zzel \u00e9s szeletelt ban\u00e1nnal

Fotó: Shutterstock

Energia: 60 kalória/100 ml

Egy tanulmány szerint a joghurtot fogyasztó emberek 61%-kal több zsírt veszítettek, mint azok, akik nem ettek. A joghurt sok aktív tejsav baktériumot tartalmaz, amelyek képesek szabályozni a flóra egyensúlyát, elősegítik a gyomor-bélrendszer perisztaltikáját, és eltávolítják a „hulladékot” a bélből, valamint enyhítik a székrekedést.

6. Zab

Energia: 68 kalória/100g

A zab lizint és linolsavat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a koleszterin felhalmozódását a szív- és érrendszerben. Emellett fehérjében gazda – több mint kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a rizs, és a gabonafélék között az első helyen áll. Hatékony a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint az időseknél a hiperlipidémia megelőzésére is.

7. Halak

Energia: 123 kalória/100g

A hal a kínai diétás ételek igen finom és egészséges összetevője, mely egyfajta telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet és a triglicerideket.

A halban lévő gazdag fehérje szintén könnyen felszívódik a szervezetben. A fogyás időszakában a hal párolása a legjobb főzési mód, mivel kevesebb vagy egyáltalán nem használunk olajat.

8. Csirkemell

Energia: 130 kalória/100g

A csirkemell nagyon elterjedt a kínai étrendben, mely „kalóriaszegény király” a különböző húsok között. A csirkemellnek van még egy fontos tulajdonsága: nulla szénhidrátot tartalmaz, ami a fogyni vágyók számára elengedhetetlen, eközben fehérjében gazdag.

9. Tojás

Energia: 144 kalória/100g

Magas fehérjetartalommal és számos, az emberi szervezet számára szükséges esszenciális aminosavval rendelkezik. A tojássárgája lecitint tartalmaz, amely a zsírt és a koleszterint apró részecskékké emulgeálja, amelyek könnyen kiürülnek az erekből.

10. Zöld tea

Energia: 0,5 kalória/100ml

Olyan aromás vegyületeket tartalmaz, amelyek feloldják a zsírt és megakadályozzák annak felhalmozódását a szervezetben. A zöld teában található B1-vitamin és C-vitamin elősegítheti a gyomornedv kiválasztását, ami segíti az emésztést és a zsír kiürülését.

(Travel China Guide)

Nyitókép: Shutterstock