Borjústeak és csirkemell fekete háttéren

A húsevő diéta trendi, de biztos, hogy egészséges?

Ahogy a neve is sugallja, a húsevő diéta során főleg csak húst és állati eredetű termékeket lehet enni.

A diétával kapcsolatban nem sok publikált kutatás jelent meg idáig, és meglévők is általában önbevalláson alapulnak. Ilyen például a Current Developments in Nutrition folyóirat 2021-es tanulmánya, melyben a kutatók 2000 Carnivore, azaz húsevő diétát követő embert kérdeztek meg egészségi állapotukról, melyben a résztvevők nagyfokú elégedettségről és jóllétük javulásáról számoltak be.

Ennek ellenére a kutatók azt is megállapították, hogy az LDL, vagyis „rossz” koleszterinszintjük jelentősen megemelkedett, és gyakran az egészségünkkel kapcsolatos saját maguk által közölt információk nem voltak pontosa. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a résztvevők meggyőzhették magukat arról, hogy „jobban” érzik magukat, mert szerették volna, hogy a diéta működjön.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony rosttartalmú étrend, beleértve a húsevő diétát is, növeli a vastagbélrák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát többek között.

A húsevő diéta követői csak állati eredetű termékeket fogyasztanak, emellett korlátozzák vagy teljesen eltávolítják a növényeket az élelmiszerekből. Vagyis több húst, tejterméket, tojást és kevés gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, hüvelyeseket, dióféléket vagy magvakat fogyasztanak.

Shawn Baker egykori ortopéd orvos, 2019-ben publikálta A húsevők diétája című könyvét, és találta ki a diétát, miután ízületi fájdalmaktól szenvedett. Könyvében azt írja, hogy a három legfontosabb probléma, amelyet a húsevők étrendje javított, az az ízületi fájdalom, az emésztőrendszer egészsége és a mentális egészség.

Bár sok Azóta sok influenszer által felkapottá vált Baker módszere, de Sophie Medlin dietetikus szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a húsevő étrend biztonságos, de rengeteg bizonyíték van arra, hogy nem az, annak ellenére, hogy az influenszerek mit javasolnak.

A húsevő étrend az olyan diéták kiterjesztése, mint a ketogén és a paleo, ami azt sugallja, hogy a szénhidrátok csökkentésével többet eszünk, mint őseink, ez jó módja az egészség javításának.

Míg a Current Developments in Nutrition 2021-es tanulmánya arról számolt be, hogy egyes 2-es típusú cukorbetegeknél javult a vércukorszint, a legtöbb ember számára nem biztonságos szénhidrát és rost nélkül maradni, mondja Medlin, ahogy az sem valószínű, hogy azz ábrázolja, amit az ősemberek ettek volna.

„Nevetséges azt állítani, hogy őseink nem ettek volna növényeket napi étrendjük fő részeként.”

Köztudott, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok sokféle fogyasztása kulcsfontosságú az általános egészséghez, amit a húsevés önmagában nem biztosít.

„A húsevő étrend népszerűsége – különösen a férfiak körében – nőtt az elmúlt néhány évben. Annak ellenére, hogy ez teljesen ellentéte annak, amit több évtizedes táplálkozáskutatás egészségesnek mutatott”

– ismeri el Medlin, hozzátéve, hogy a sok növény és teljes kiőrlésű gabonák étrendjében való bevitele, valamint a vörös húsok korlátozása tudományosan bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek és számos rák kockázatát.

A szakértők szerint a húsevő diéta alkalmazói valószínűleg azt fogják tapasztalni, hogy az emberek által elmondott egészségügyi előnyök meglehetősen rövid életűek. A ketogén diétával kapcsolatos egyik tanulmány, amely hasonló makrotápanyag-bevitelt tartalmaz, mint a húsevő étrend, azt találta, hogy az étkezési stílus első 6-12 hónapja átmeneti vérnyomás-, vérzsírszint- és súlycsökkenéshez vezet – de ezek az előnyök általában nem jelentkeztek egy év diéta után. Az étrendet hosszú távon vesekővel és vitaminhiánnyal társították.

„A hús önmagában nem biztosítja számunkra a szükséges tápanyagok széles körét, beleértve a C-vitamint, amely hiány esetén skorbutot okoz”

– fogalmazott Medlin.

Eközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2019-ben közzétett mérföldkőnek számító áttekintés megállapította, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélékből, tésztából és kenyérből, valamint diófélékből és hüvelyesekből származó több rostot fogyasztva csökkenti az emberek szívbetegségének és korai halálának esélyét.

A kiegyensúlyozott étrend kulcsa a szénhidrátok, fehérjék és zsírok kombinációja minden étkezésnél és uzsonnánál – tényleg nem szabad kiiktatni a szénhidrátokat, és nem kockáztathatja az energiahiányt, hangsúlyozza Medlin.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock