A cambridge-i hercegi család

Mi legyen a baba neve? A királyi családban erre az 5 szabályra kell figyelni

Egy gyerek nevének kiválasztása minden szülőnek nehéz döntés. Mit érezhetnek akkor a királyi család tagjai ilyen helyzetben? Az ő neveiknek több szabálynak meg kell felelniük, így egy extra teher van a felnőttek vállán babakeresztnév-keresés közben. Ezeket az előírásokat kell figyelembe venniük.


Először is fontos tudni, hogy a királyi család gyermekeinek legtöbbször nincsen saját vezetéknevük. Például Vilmos herceg fiait és lányát az iskolában és más intézményekben a Cambridge utónévvel szólítják — például George Cambridge —, hiszen édesapjuk a cambridge-i herceg. Vilmost és Harryt hasonlóképpen gyermekként Walesnek hívták apjuk hercegsége után.

Emellett a Mountbatten-Windsor családnevet is viselhetik, amennyiben arra van szükségük. Mindemellett a nevek terén egy érdekes információ, hogy azok a női rokonok, akik családon kívül házasodnak, a férjük nevét veszik fel, így az ő gyermekeik is az apa vezetéknevét viselik.

A királyi babáknak — különösen az utódlási sor élén állóknak — jellemzően három keresztnevük van, melyekkel legtöbbször valamelyik ősük előtt tisztelegnek. A cambridge-i hercegi gyermekek teljes keresztnevei például George Alexander Louis, Charlotte Elizabeth Diana és Louis Arthur Charle. A királynőre természetesen szintén igaz ez a szabály: őt az Elizabeth Alexandra Mary néven keresztelték.

Az utódlási sor csúcsán állók nevei meglehetősen hagyománytisztelők, míg a vége felé haladva már a különlegesebb ötletek is szóba jöhetnek. Ilyen például Eugénia brit királyi hercegnő neve is, aki a tizedik a sorban, így feltehetően sosem kerül majd a trónra. Fia a tizenegyedik helyen áll, így neki is megengedett volt egy modern választás. Ő az August nevet viseli.

A negyedik szabály inkább az illemnek kedvez és nem annyira szigorú. A családtagoknak kötelező elárulniuk a névötletüket az uralkodónak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy II. Erzsébet királynőtől engedélyt kell kérniük, sokkal inkább informálisan kell közölniük az elképzelésüket. Amennyiben az uralkodónőnek nem tetszik a név, akkor azt elárulhatja, a véleményt pedig valószínűleg tiszteletben tartanák a szülők és keresnének valamilyen kompromisszumot, a Marie Claire cikke szerint mindezt csupán tiszteletből.

Végezetül pedig, amikor egy királyi baba nevéhez cím hozzáadásáról van szó, akkor arról a királynő dönt. Jelenleg az uralkodó unokái viselnek címeket, kivéve Anna hercegnő gyermekei, ugyanis az anyjuk kérésére ők nem kaptak. Amennyiben a dédunokákról van szó, akkor csupán az egyenesági örökös gyerekei — vagyis Vilmos herceg és Katalin hercegné gyermeki — kapnak címet.

Nyitókép: Getty